Monday, October 6, 2008

can u get chicken pox twice in a life time?


Daripada hari Jumaat lagi aku dah komplen sakit kepala, sakit perut, tak sedap badan dan demam. Hari Sabtu aku hentam tido sepanjang hari. Aku ingat esoknya hari Ahad dah bleh kebah la. Biasa lah.. biasanya demam abis kuat pun 1-2 hari je kan.

Tapi jangkaan meleset. Pagi ni siap ada bintik-bintik merah plak tumbuh.. lagi banyak dari semalam. Dah la hari Ahad semalam ada motogp Australia (sebbaik Rossi naik podium nombo dua daripada pole 12!!! caya la Rossi!! opss selingan), pukul 2 camtu cousin aku Abg Man sefamily plak datang beraya. Anak dia Dania baru 5-6 tahun gitu tapi kene diagnos leukimia. Kesian budak tu.

Dah petang gila.. baru Along hanto aku gi klinik. MasyaAllah.. kemain ramai orang sakit dimusim perayaan nih rupanya. Lama gak la menunggu. Aku dah rasa cam nak baring je atas lantai klinik tu.

Masuk jumpa doktor.. bgtau la aku demam. Lepas tu tunjuk la bintik-bintik merah yang ada. Memula tu doktor kata tu bukan chickenpox. Lepas tu cerita la kat dia yang Irfan dengan Danish baru je lepas kena chickenpox 2 minggu lepas. Dia tak puas ati lagi. Dia kata chickenpox bukan setakat bintik merah jer. Dia mesti berair (gelembung air). Owhhh... itu pun ada doktor. Tapi tak banyak sbb saya dah pecahkan. Hahahaha..

Tabiat buruk aku. Pantang jumpa jerawat.. apetah lagi gelembung air. Abis semua aku picit. Kehkehkeh.. lepas tu kena la marah dengan doktor. Dia kata jangan picit pecahkan gelembung air tu. Biar dia pecah sendiri. Aku sengih-sengih je lah. Then baru la dia cakap.. "oooo iyelah chickenpox". Lepas tu aku tanyalah balik boleh ke kita kene chicken pox dua kali sebab aku pernah kena chicken pox masa primary school dulu. Dia kata "memang ada possibility" sambil sibuk tulis-tulis. Ooooo.. aku punyalah ingat yang kalo kita dah pernah kena chicken pox kita takkan kena lagi for second time.

Dia kata lagi.. jangan mandi 5 hari. Mandi pun lap-lap dengan tuala basah jer. Aku dah buat muka ketat (ingat sini mcm kat Cameron ker takyah mandi.. time ni dah terbayang dah betapa seksanya nak tunggu baik nanti).

Doktor bagi ubat demam, ubat tahan gatal, ubat sapu dan cuti mc seminggu. Balik rumah.. panas dah makin kurang. Tapi makin itchy. Bintik-bintik kuar kat muka, scalp, chest, tummy, back dan sket-sket kat kaki. Uwaaa... dah tak comel dah!!! (auww..)

Aku google pasal chicken pox ni tadi. Ada yang cakap mana boleh kena chicken pox twice. Ada yang cakap dia dah kena chicken pox 8 kali dah. Ada yang cakap tu bukan chicken pox tapi Shingles (adik beradik chicken pox yang berasal dari virus yang sama). Huh! Apa-apalah!! Yang pasti sapa nak tolong garu belakang aku nih????

7 comments:

Aziel Azhar said...

ekekekekkk.... member aku doctor pun mention pasal shingles tu jugak. Die kate, kalo 2nd time punye chicken pox, tak kena seluruh badan. Die kena kat tempat2 tertentu sbb dia merebak ikut nerve. Gitulaa..So, happy chickenning... hehehe

kakak said...

alahai kesian adik akak sorang nie.. tapi kan jgn dtg jumpa akak tau .. akak tak penah dapat lagi ... nanti tak leh nak gie manila lak ... kekekkeke

adieha said...

Hi. jumpe ur blog link thru Alinx punye blog.

sape2 yg dah dpt chicken pox, mmg ade potensi utk dpt shingles. dan tak mustahil utk dpt 2nd chicken pox. my sis kene twice chicken pox, mase kecik skali, mase besar skali.

bagi org yg blom dpt chicken pox, derang tak mungkin dpt shingles. usually kalo terjangkit dr org yg ade shingles.. derang dpt chicken pox dulu.

ehehe. i know this coz mak saye kene shingles a few months ago. and i pulak tak penah langsung kene chicken pox, measles, small pox. alhamdulilah, shingles pon terlepas aritu.

adieha said...

err.. u ni shingles ke chicken pox?sbb shingles tu kalo kene yg 'ular kayap', can be fatal. if die berlingkar from 1 end to the other end, dan bertemu.. akan.. erm.. u know ape akan jd.

kalo shingles, pg ke kedai ubat cina. derang akan bagi 1 serbuk herbs ni + rice vinegar (samsu). mmg akan elok bile sapu atas infected area ari2.

cik-zura said...

ko gelakkan aku ye aziel. meh la amik gambo muka aku yang sket lagi nak sama dgn 101 dalmations nih.. hahahaha

cik-zura said...

hi adieha :D thanks for dropping by..

anyway.. mine kompom chickenpox. bkn shingles (alhamdulillah). kalo shingles dia cam tersusun je kan. wahh kuatnya antibodi.. sume2 pun tak lekat ek... hehehe

right now dah start nak kering. buh daun semambu kat tingkap, pintu, bawah bantal, cadar and tepek daun semambu ats spots tu.

demam and itchy dah okey dah. ingat besok nak try mandi tgk ape jadi. hehehehe...

ah tok said...

boleh kena. Saya misalnya, kena dua kali ciken pox dalam hidup. Masa kecik sekali. Dah besor sekali. Haha!