Monday, December 21, 2009

Mak vs Anak

Mak Punya Story

Come celebrate xmas with Clarins!!!! Dengan ini aku dan kakak telah ke Mid V hari sabtu lepas. Terus aje ke kaunter Clarins di Jusco Mid V. Hajat dihati cuma nak beli cleanser dengan eye balm sahaja. Last2 terbeli sekali dengan firm serum dan facial lifting cream. Nak buek camno. Sebelum kedut tu datang kita kena lah buat sesuatu utk lewatkan kehadiran beliau. Jangan dah mula bergaris muka ko besok.. time tu baru nak buat something. Bukan tak boleh. Tapi ongkosnya berlipat ganda lah daripada yang aku labur dan leburkan sekarang. Sanggup ke ko nak beli wrinkle cream yang berharga beribu riban ittew? Ada tak ada.. pasrah aje lah.. Bukannya tak nak terima kenyataan muka nak berkedut tua kerepot... cuma lewatkan sahaja selama yang boleh sementara masih boleh berbuat demikian.

Lagi pun by next year, cik kak promoter tu ckp semua barangan Clarins akan dinaikkan harga setelah sekian lama harga tak dinaikkan. Adui!! Memang ler tak naik sgt.. tapi takpe.. we'll manage..

Lepas bershopping.. owh kakak pun ada beli mosturiser.. tapi dia takmo pakai clarins... dia beli Dior.. Huhuuhu.. sukatilah..

Then kitorang merayau dalam MPH. Aku register member kat kaunter. Cari novel baru RAM tapi takde. Hangin btul. Last2 aku beli 2 chicklit books. Kakak pun beli 1 novel cite bunuh2.

Then gi cari toy utk anak buah kakak. Demand btul bdk2 skang. Nak toy transformer harga beratus. Aku dulu main keretapi buatan sendiri aje. Along buat pakai kayu dgn batang ubi. Hisk!! Mewah siot budak2 skang. eeeee anak aku besok ntah mcm mana plak ek. Kopak.. kopak..

Anak Punya Story

Nak dijadikan cerita... keesokkan harinya aku ke bengkel tayar kereta. Tayar depan yang baru je aku tuko aritu dah botak teruk. Allignment lari.. chamber lari... botak sebelah tayar aku. Tayar belakang tu plak tayar toyo secondhand... so dia dah nak expired. So sementara ada duit nih... mari kita belanjakan secara berhemah.

Suka tak suka... terpaksalah aku menggagahkan diri ke bengkel tersebut. Tuko tayar empat-empat biji. Tak boleh la aku ber'continental' lagik. Gila ko nak tuko continental empat bijik. Mentang2 kerajaan baru bagi saguhati RM500 bulan ni. So lepas along kawtim harga.. dapatlah RM600 utk 4 bijik tayar goodyear duraplus. Sedih.. goodyear pun goodyear lah..

Moral Of The Story

Mak belanja mekap dan cosmetic beratus2.. Anak pun mintak tuko 'kasut'... 4 terus plak tu.. beratus-ratus-ratus lah habis untuk 2 makhluk ini. 1 untuk penjagaan diri 1 utk keselamatan diri. Balik2 utk si mak jugak akhirnya.

At least... aku nampak mana peginya duit gaji tersebut. Tercongok disitu 4 bijik tayar. Dan tambahan serum yang perlu dipakai. Jangan malas-malas ok ;o)

Yang bengang nya... lepas kuar bengkel... terus langgar lubang kt traffic light taman seraya sbb ada kereta bodoh cucuk2 aku sbb nak mengejor traffic light ijo. Dah lari blk allignment itu. Bengang btul lah.

bayu

Perkataan bayu ni sama makna dengan angin.. ye tak? Tapi kalau angin sepoi dah bertukar ganas mcm nk tercabut pokok pine kt tepi ofis ni camne? Ini bukan bayu lagi dah... dah nak jadi sangka-kala!! Hahahaha.. ko main-main dgn perkataan sangka-kala ek zura!!!

No.. actually... aku cuma nk cite yang skang ni musim angin kuat nak mampos kat Cameron Highlands terchenta nih (eceh minggu depan dah nk blah baru ko nak chenta2 dengan Cameron Highlands ni ek.. podaaah.. hahahaha).

Seriously.. matahari elok je bersinar terang menandakan musim hujan dah tammat (yeayyy!). Musim angin kuat ni best gak. Sama la mcm kt tepi pantai. Bezanya kat pantai angin panas. Kat sini angin sejuk. Hehehehe..

Kadang-kadang kecut perut jugak. Buatnya tumbang pokok pine ni. Eeeeee....

Wednesday, December 16, 2009

penangguhan

So official letter dari JPBD dah sampai. Sepatutnya aku melapor diri ke tempat bertugas yang baru hari nih. Tapi pihak pentadbiran Majlis mohon penangguhan untuk aku settlekan 1 lagi meeting OSC kali terakhir untuk tahun ni.. lepas settle meeting on this coming Dec 23th maka tercapai lah sasaran 24 kali mesyuarat OSC setahun. Yezzaaa!!!

Kalau ikutkan penangguhan sehingga Dec 31st.. tapi on 28th aku dah berambus dari sini.. for good. Alhamdulillah. Tak larat nak berlama-lamaan lagi disini. 28 - 31 tu aku nak bercuti.. ambil mood peralihan bukan setakat tempat bertugas but back to old weather.. familiar environment. Dijangkakan akan mengalami demam dan selsema akibat perubahan cuaca tersebut. Agaknya lah. Bukannya aku mintak nak sakit.

Sekarang ni aku cuma menghabiskan waktu pejabat dengan buat senarai Nota Serah Tugas untuk the new staff lah. Dah la dia masuk kerja nanti dia langsung takde assistant. Hmm.. ko rasa lah pulak mcm mana memula kerja daripada zero. Eh... tak zero sgt lah sbb aku as pioneer dah buat path utk dia.

So.. let me enjoy my last few days here. See you at KL next year.

Friday, December 11, 2009

book i read

Ok I have a confession to make.

Er.. This is why I am still not started packing my stuff... yet! This book have been published for ages dan baru sekarang terbuka pintu hati nk beli dan baca.

The thing is.. It's hilarious!! The same way I feel when I first read Can't You Keep A Secret by the same author. The 2nd book I've read is Remember Me?.. kinda boring that one.

So why I make such an effort to write about this? Ahh.. I forgot.

Wait. Lemme think.

Hmmm..

Aha! I think this 3rd book I've read is soooo seswaiiiii to get into the big screen. Yes! That's it. Storyline pun best.. character dalam buku ni pun best.. tapi ini semua mmg habit daripada zaman dahulu kala lagi. Not sure kalau semua orang pun macam tu jugak. Imagine semua perkara yang dibaca and translate it to a movie in your head. Tu yang elok je senyap kat tepi tu baca novel.. tetiba gelak histeria.. ape cer?

I'm in my own world ;o) fantastico!!

Thursday, December 10, 2009

preparation

Tika dan saat ni alangkah baik kalo ada 'hantu raya' yang dapat menolong. Busy tak cukup tangan ni wei. Tapi syirik lah anda sekiranya anda mempunyai seekor 'hantu raya' tersebut. Huhuhuhu..

A lot... I mean a LOT to get settled... A lot to get done. A lot to get pack in the boxes.

Pagi tadi aku baru dapat surat permohonan penangguhan daripada pihak pentadbiran kepada pihak HR dept JPBD. Suratnya bertarikh 7 Disember 2009. Delivered by-hand. But still took 3 days dari tarikh surat untuk sampai kt tangan aku. Very efficient!! Naaaaaaahh!!

So.. I confront dengan pihak pentadbiran.. I say "Kalau tiada apa-apa surat kelulusan daripada JPBD.. I'm still off to KL this coming Tuesday". Ciao!!!

Hahahaha.. the idea is kinda bagus juga kalo dapat penangguhan ek.. takde la aku kelam-kabut nk turun KL... lapor diri.. start work (or doing nothing at my new office.. wondering around..) then naik semula ke Cameron Highlands.. start planning for family vacation to Cameron Highlands while managing all my stuffs to move back to KL... for good.. this time.

Agak letih disitu turun naik bukit Cameron nih.

Hj Din pun agak teruja la sbb bleh blah dari sini bersama2. Dia nak pencen thn dpn. Dia pun sakit akal juga dgn sistem kerja kat sini. Well who doesn't? Keh keh keh..

So.. aku dah siap angkut kotak² (kosong) then longgok kt tepi fire place yg tak berapi tu. Eceh mcm byk gila barang aku ek. Tapi belum packing belum tau!!!!

I'll keep u posted with the boxes later ok. Now nak siapkan minit mesyorat pagi tadik. Esok dah bleh keluar surat maklum keputusan mesyaurat ;o) Very efficient la this fellar. Wohooo!!!

Tuesday, December 1, 2009

lompat bintang

Itu lah perasaan aku sekarang!!! Rasa macam nak lompat-lompat mcm kanak-kanak rebina... Rasa macam nak guling-guling mcm emoticon kat ym tu... Rasa macam nak nanges pun ada.. Hahahahaha.. Yang penting... Aku Happyyyyyyyyyyyy!!!!!!

Yey yey yey yey..

Bawak mengucap.. ape yg ko gembirakan sangat ni? Hahahaha... akhirnyaaaaaaaaaaaa!!!! yaa... akhirnyaaaaaa!!!

PERMOHONAN UNTUK BERTUKAR TEMPAT BERTUGAS TELAH DILULUSKAN.

KLLLLL!!! Tungguuuuuu!!! Aku datanggggggggg!!!

Hahahahaha.. akhirnya dapat kembali bertugas di tempat sendiri. Letih dah bercuti-cuti di Cameron Highlands.

Ehhhh!!! Tapi aku blom pi tengok bunga reflesia lagi!! Uwaaaaa..

Sunday, November 29, 2009

cicak stunt

"Yeeehaaaaa!!! Jom kita pegi jalan2!!!"



Mungkin itu agaknya di dalam fikiran cicak tersebut. Huhuhu.. pernahkah anda mengalami situasi di atas? Agak-agak korang apa pulak reaction aku bila perasan cicak tu menumpang kat tingkap tu?

A : Terperanjat cam nak pengsan.
B : Memandu sambil gelak cam nak gila.
C : Geli-geleman and not trying to stop aside and take this damn picture.

Jawapannya... SEMUA DI ATAS.

Masa ni aku dalam perjalanan nak ke Perodua Service a day before Raya Haji. Walaupun kete aku tak digunakan ketika hari-hari perayaan tp dah sampai time nk diservis.. maka kita pergi la service mcm biasa.

Baru je beberapa meter kete berjalan baru aku perasan Hamba Allah yang menumpang tersebut. Dia duduk diammmmm jer kat cermin tu berteduh kt bawah - ape ke nama benda alah tu? alaaa.. cermin cover tingkap tu la.. *kang aku google ape nama menda alah tu ek.. lupa lah*

By the time sedang memandu.. "dia" makin mengelongsor ke bawah. That time baru aku perasan kewujudan "beliau" menemani perjalanan.

Terperanjat toksah cakap lah. Kalau takde cermin tu kompom lah dia dah melompat atas riba.. Uwaaaa ngerinyaaaaaaaaa!!

Aku takde la penggeli sangat orangnya. Tapi kalo dah merayap atas badan.. sepelaung jugak boleh dengar aku menjerit.. hahahaha.. no problemo.. masalah kecik.. setiap orang ada kelemahan kan?

So.. selepas beberapa ketika.. ketika trying to concentrate with the traffic.. suddenly "he's" GONE!!! Not sure samada he's already commit suicide terjun ke bawah dan kena lenyek dek kete lain or sedang bersenang-lenang di atas bumbung menikmati sun-bathing matahari pagi. Not sure. Tapi sempat la aku snap gambar "dia" buat stunt kat cermin tu. Lawak jugak sebenarnya tengok aksi cicak tu masa kete gerak dan "dia" sedaya-upaya melekap kat cermin tu. Rugi aku tak amik video ek? Isk penganiayaan btul! Ngucap zura!!

Aku cuba juga turun-naik kan cermin kete. Tapi takut pulak tingkap terbuka dan dia ....... Hisk tak sanggup. Dalam 10 minit jugak "dia" duk tang tu before hilang tak ketahuan untung nasibnya dibawa angin. Nervous juga bersesak-sesak di jalanraya bersama "penumpang" tersebut. Terlintas juga kat kepala.. ape jadik kalau semasa jammed nih orang kat kete sebelah tu perasan akan kehadiran cicak tu.. sure dorang gelak tak ingat punya ek.. hampeh btul..

Anyway.. he makes my day that day. Bukan selalu cicak nk buat lawak mcm ni tau.

Thursday, November 19, 2009

LinkWithin

Notice a new thing in my post? Yes? No?

Huhuhu.. aku baru tambah new gadget to my blog layout. Kinda cool eh? Tapi pening sket sbb this gadget detect similarity from all of my posts. But end up.. aik apasal tak sama pun?

So.. I spent hours to tag or label hundreds of entry and still... huru-hara jadinya..

Kejadian huru-hara ni mungkin berlaku sbb tak semua post / entry ada gambar.. Actually aku culik idea utk bubuh LinkWithin ni from 1 of blog that I followed. Dalam blog beliau mmg la kemain cantik dan kemas je aku tgk. Huhuhu..

Takpelah.. budak baru belajar.. aku bukannya blogger tegar.. sampai beratus2 post setiap bln.. kahkahkah..

Or maybe... aku sendiri pun susah nak labelkan each and every single entry. Maklumlah.. bila dah menceceh sorang2 ni dia melalut2 tak ketahuan buah butirnya.

I'll try to seperate the posts into a few category. Lets see..
  1. award - dont know releven or not since I only have 1 entry of that matters.
  2. cameron highlands - anything I write about living here in Cameron Highlands.
  3. chenta - of course its all about my chenta. more into songs dedication to each other lah. mcm budak² sekolah gitu ;o)
  4. event - hmm special event I wanted to highlight within my everyday sembang-sembang.
  5. everyday - nothing special. just babbling and monologging around.
  6. family - only a few posts about them.
  7. food - hah! the reason why I like the idea to LinkWithin the posts!
  8. fun - errrr.. I dont know what it is means.. hentam je
  9. health - cite pasal sakit pening diri sendiri dan orang-orang dipersekitaran.
  10. hobby - talk about one of my interest which is taking pictures.
  11. info - a lil bit infomatic entries I guess. not many of them becos I dont know everything. pls make yourself useful and google about it yourself!
  12. konsert - arghhh!! fun timee!!! but I'm not regular in attending concerts.
  13. kursus - It also related to work and sometimes to travel also.
  14. movie - sometimes about the movie itself and sometimes about me having fun with the outing.
  15. tag - untuk kerja² tagging by my fellow friends.
  16. travel - we love to travel dont we? outstation also recognized as travel ya.
  17. work - yup. thats why I said.. I live in a monotonous live. work. eat. sleep. my everyday story mostly about my work. But I refused to used the word 'workacholic' because I am NOT. Ok!
Come on!!!!.. 17 categories? and still confuse to categorized all the entries? Hahahahaha...

Anyway, please dont give up on me. I'll try to fix the mess later. Enjoy your reading.

Friday, November 13, 2009

Friday The 13th

Ada apa dengan Friday The 13th?

Nothing.

It's come into mind bila xeda tetiba pm aku kat ym dengan soklan...
mye mse assunta dulu friday 13 ni kite cuti kan..?? aku confuse ngn good friday.. ker its a same day?
Aaaa?

Ok. Introduction. Xeda is my buddy from high school. Tapi dia bijak sket dari aku. Dia kat kelas sebelah. Masa zaman tu (1996-1997) tak ramai malay girls yang masuk kelas pure science. Bebudak from Yayasan Selangor ada 3 ketul je termasuk aku. Ben kat Sc1 (1 kelas with our famous Nurul Izzah). Xeda kat Sc2. Aku kat Sc3. Time rehat kami bertiga selalu lepak bersama kt Woodlands makan roti canai cicah gula. Hahahaha.. Woodlands ni bkn kat Singapore tau. Tapi nama tempat lepak ada kerusi meja bawah ada pokok2. Time rehat sume kena pi kantin, woodlands, library atau padang. Tak bleh ddk dalam kelas. Kalo idak dapat surat chenta dr prefect. Huhuhu kelakar gak tingat zaman sekolah dulu ek.

Now memasing dah beso, bertebaran lah anda di muka bumi ini. Ohhhh.. apa kes dengan cuti sekolah? So now teringat balik. Kami dulu cuti masa Good Friday. Kenapa? Laaa tgk nama sekolah pun dah tau. Pengasas sekolah adalah Sister Enda (hidup lagi ke? malas nk google).

Jawapannya..
aku : aku rasa kita cuti good friday lah. tapi kenapa kita cuti aku pun tatau.. wakakakaka..
xeda : waaaa..good memory ko ni.. yg penting kite cotii!!!
Ye betulllll..!! Tapi sekarang tinggal memori. Dah berbelas tahun kita cuti ikut public holiday mcm biasa. No more cuti sekolah. Unless ko jadi cikgu dapatlah merasa cuti sekolah lagi. Weehoo!!

Moral of the story.. sila klik di sini dan sini untuk penjelasan lanjut. Wakakakakaka!! Apa salahnya ambil tau. Go google!!

Thursday, November 12, 2009

stuck

Jam pukul 8.11 malam.. tapi aku masih tercongok di opis. Ralit mengemaskini permohonan dan detect permohonan yang dah matang untuk di angkat for next meeting.

Ecewah rajin siot aku hari nih..!! Pagi tadi baru je meeting. Baru je abis meeting ni aku dah start utk keje-keje next meeting.

Jom review keje aku hari nih.
  1. Urusetia dan Setiausaha mesyuarat. Settle!
  2. Fotostet senarai kehadiran dan hantar ke jab.kewangan untuk claim elaun. Settle!
  3. Buat surat dengan senarai dan resit-resit beli barang utk 5S untuk claim petty cash. Settle!!
  4. Buat surat untuk letak jawatan sebagai Ketua Audit Dalam. Siapp!!
  5. Settlekan ulasan-ulasan teknikal yang duk berterabur dan masukkan dalam fail. Siapp!!!
  6. Detect permohonan yang boleh diangkat ke next meeting. Siapp!!
  7. Keluarkan surat mohon ulasan bagi permohonan tercicir. Siappp!!
Caiyokkk!!! Esok kita buat minit dan cabutan minit mesyuarat plak ek. Orang yang paling kesian adalah despatch aku lahh. Banyak gila keje dia. Nak ngeteh pun dia tak sempat. Bos dia plak laju je keluarkan mcm2 surat. Hahahaha.. ok ok ok.. kita buat sesama ek.. tade sape dah nak tolong. Kita tolong sesama sendiri jek.

So skang ni ape cite nih?

Sebenarnya aku stuck kat opisssssssssss!!! Hujan dah turunnnnnnnn!!! Demam baru baik dah nak redah hujan? Ngeeee.. dah tu.. nak suh aku tido kat opis nih? Perot pun kelaparan mcm seharian tak makan. Nak makan ape ek mlm ni? Takkan fast food lg. Semalam aku buat potato salad jer dgn goreng chicken wings (Kang aku tepek gambo ek). Ina cakap.. kalo salad aku nih buat menjual mmg rugi sbb colourfull sgt. Wakakakaka... aku balas balik.. sure laku nya org nak beli sbb cantik dan sedap dimakan. Bwekkk!!!

Eh.. dah reda.. jom balikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!

Nobody Knows

So let everyone knows....

Errr ok.. maybe not everybody. Arghhhh.. I'm so in pain right now.

Hear listen..


The nights are lonely, the days are so sad
And I just keep thinkin' about
The love that we had
And I'm missin' you
And nobody knows it but me

my heart is callin' you
A million words couldn't say just how I feel
A million years from now you know
I'll be lovin' you still
Beautiful lyrics eh? Jiwang and rusty.. kah kah kah..

Tuesday, November 10, 2009

Gagal

Aku baru dapat official letter dari HQ kat KL about my application utk bertukar tempat bertugas. Since I'm almost insane working and living in "this" environment... mmg berhasrat benar nak balik bertugas ke KL. Sudah2 la buat amal jariah. The concept of amal jariah itself pun adalah buat mengikut kemampuan sendiri.

Now mmg dah tak mampu nak beri perkhidmatan di neraka sejuk nih. Korang yang datang holiday sekali-sekala kat sini mmg best. "Wow! Ko keje kat Cameron Highlands!! Bestnyaaaa!!"

Puzzled. Ape benda yang best sgt kat sini selain cuaca? Hmmm.. Hmmmm.. Ok. Zero. Nothing. Nada.

Bukannya tak biasa duduk jauh dari family. Dari form 1 aku dah belajar ddk asrama and depends on my own. Tapi ddk kat sini mcm tak dihargai langsung. Dan sangat letih to try to impress people and proof yg ko bleh buat keje. And people don't give a damn for my achievement. Their cliche comments was "ala Cik Zura mmg la bleh buat.. cik zura blaja tinggi.. bkn mcm kami..". Huh.

Dulu boleh la aku gagahkan jua dgn keje baru nih. Now.. aku cuma nak berehat.. cuti panjang.. bawak diri ke Switzerland.. hahaha.. poyonyaaaaaaaaaaa!!!!!! Takpe.. bak kata Kak Lia.. berangan mmg best.

So.. mari kita tulis surat rayuan untuk permohonan bertukar ke HQ. Alasan apa pula nak tulis. Any idea? Alasan mengikut suami mmg tak bleh pakai sbb aku blom bersuami. Alasan menyambung pelajaran?? Hmmmm... ok gak.. tapi perlu register kat mana2 ipt dulu before guna alasan tersebut. Apa? Apa??

Buat masa nih.. terpaksalah aku hipokrit sekejap.. kunun2 seronok bekerja kat sini. Owh.. baru dpt surat dari pihak pentadbiran suh aku buat audit dalam ISO. Hmmm perlu ke? Naaaaaaaaaa...

Monday, November 9, 2009

Alor Star

3 Nov

Hari Selasa lepas adalah Hari Auditan untuk mendapatkan Pensijilan 5S. Sebbaik shj auditor tu audit zon aku.. dengan segera aku berangkat ke Alor Star. Esoknya ada Sesi Sebaran dan Latihan OSC yang dianjur oleh JPBD.

Gedebak-gedebuk.. pukul5 gak baru aku gerak dari Kea Farm. Aku beli sayur-sayuran, jagung dan buah strawberry sket utk Mama Faze. Hujan dah start turun. So takde la rempit sgt. Berhati-hati jln licin dan takot kalau tanah runtuh. Sampai di Ipoh, aku berkonvoi pulak dengan Kak Liza. Dia dari OSC Batu Gajah. Kami berhenti 2 kali kat RnR Gunung Semanggol dan RnR Gurun. Alhamdulillah.. perjalanan 4 jam takde pape masalah. Keluar di exit Tol Alor Star Utara jam dah pukul8 lebih. Jenuh gak menunggu Kak Liza yg kena tinggal kt highway td. Last2 dia sms.. dia nk cari makan dulu. Lerrr.. ok fine. Sampai di Hotel Regency dalam pukul 9. Dapat sebilik dengan Kak Lia. Weehoooo!!!

Lepas punggah beg naik ke bilik.. aku keluar balik. Pi hantar sayur-sayuran ke rumah Mama. Takut juga kalau dah lewat. Ayah ckp dia tido lewat tgk bola. Oooo ok. Sampai di rumah Mama mmg dorang tak tido lg. Since aku blom mkn lg, Mama siap masakkan sayur untuk aku. Huhuhu..

4 Nov
Attending Seminar.. pagi dan petang.

Petangnya aku dgn Kak Lia pi Teluk Kerchai makan Laksa Kedah. Masing2 tatau jalan. Ikut je signboard ke Pelabuhan Kuala Kedah. Dah masuk jalan tu.. strettttt aje.. sampai jumpa kedai signboard merah kt sebelah kanan. Ada kereta byk2 parking tepi jln tu betul la tuh.
Rasanya sedap la kot. Huhuhu siap ada sambal nyioq utk bg pekat. Aku ni tak cerewet psl makan. Masin sket pun.. semacam je aku hirup kuah dia. Hahaha..

Lepas kenyang, patah balik ke Pekan errr Bandar Alor Star. Kami masuk shopping complex plak. Melepak kat Pasific Mall. Aku beli facial cotton yang sokmo terlupa nk bawak kalau pegi berjalan.. serta ubat batuk.. in case kalau batuk ku menjadi2 mlm kang. Pusing2 belek2 tshirt kt ladies department. Tapi tak terkeluar duit dr wallet. So tak membeli apa-apa lah.

Pukul 9 camtu terus balik hotel. Zzzz... tak sedar diri.

5 Nov
Hari kedua seminar. Sekerat hari.

Agak bosan sebenarnya sbb pihak JPBD ni kira pihak atasan. Dorang bknnya paham sgt ape yg kita buat on the ground, the actual player yg jalankan OSC ni. Hmmmm.. nevermind.

Petang pukul 2 dah kena check out. Aku skip lunch sbb kenyang lagi. Sempat la melelapkan mata sebentar sementara menunggu utk check out. Pukul 2.30 check out. Hari hujan rintik2. Nak buat apa ye sementara nk tunggu pukul 5 mama balik kerja. Ahaa!! Mari kita pegi Pekan Rabu!!!

Well, i'm not into shopping tudung or craving for traditional snacks mcm kerepek, kuih cakar ayam and what not yg melambak kt Pekan Rabu nih. Nak beli kuah rojak Mak Bee pun malas. 4 for RM10. Lebih kurang 3 for RM10 kalau beli kat RnR Tapah tu. Lagi pun sapa nk makan kuah rojak byk2? Buat beku dlm freezer je. So act wise. Don't buy! Hahaha.. aku cuma beli 1 frame tulisan khat yg ditulis atas kulit.. err not sure kulit apa.. kulit kambing I guess.. lupa nk tanya kat akak tu.

The tulisan khat tu obviously not for me but for the pengantin which I'm about to attend the ceremony this coming Saturday. Huhuhu suka amat bg adiah camgitu as wedding present ;) harga pun murah.. memula tu dia bg RM55 but end up with RM30. Beli saja la. Murah sgt dah tu..

Belek2 kain tudung.. menarik tp tu lah.. not in the mood. Kalau nk beli pun.. nak beli warna apa ek? Arrghhh.. blank!

Last2 jalan kaki balik hotel (sgt dekat ok) amik kereta. Jam baru pukul 3. Nak membuang masa di mana ye? Aku ke Pasific Mall lagi. Malas nak pusing2 kalau ada shopping complex yg lain. Errr kat sini takde starbuck or anything utk lepak2. Aku ke kedai buku Popular. Kemain suka terjumpa cosmo edisi Oktober. Hahahaha.. terus beli tak pandang kiri kanan. Aku beli wrapping paper, selotep dan gunting juga untuk balut frame tulisan khat yg baru beli td as wedding present.

Hmmm.. jam baru pukul 4. Aduyai..

Jom kita lepak kt McDonalds dulu. Nasib baik ada McD. Order McChicken set dan lepak mkn burger sambil mengulit novel. Mmg perangai aku sgt emotional di kala tgk tv or baca novel. Kalau kelakar mmg gelak tak pandang kiri kanan. Kalau sedih.. kadang2 bleh nangis2 baca buku. Aiyoo..

Imagine that a girl tangan sebelah pegang McChiken.. sebelah lg pegang novel.. sambil makan sambil gelak2. Happens to be.. aku sedang membaca my very own first english novel. Muak dah baca novel melayu.. kita baca novel omputeh plak. Actually Im not quiet confidence reading in english because i thought it will takes ages to finish one little book since english is not my mother language. But Im absalutely wrong! Maybe I pick a right book to start tho. I choose to read "Can't You Keep A Secret" by Sophie Kensella.. the same author who wrote the best selling of The Confession Of Shopaholic.

Eh tetiba je aku bebel2 ckp omputeh ni kenapa? Kat mana kita td? Haaa.. melepak membuang masa yang berharga nih kat McDonalds. Right. Melayan novel sampai pukul 6. Then baru gerak ke rumah Mama which 5 mins away from that shopping complex.

This is my 3rd time di rumah Mama. 1st masa Faze bertunang back at 2005. Then 2006 masa Faze's wedding. Errr.. masa adik Faze kawen pun aku gi gak.. tp tahun bila ek? Masa yg sama dia bertunang kot?? Arghhh tak ingat.

Just act natural. Layan ifa pun ok jugak. Makan. Mandi. Wrap the present. Sambung baca novel. Tido. Owh... tipu. Saya bergayut bersama Encik Chenta terlebih dahulu sebelum tido. Really missed him. His voice. His.. His.. Ok stop right there.

6 Nov
Aku bangun pukul 9!!!!!!!!!

Hujan renyai2 drpd petang smlm. Tengok langit di balik langsir mcm baru pukul 7. Tengok jam dah pukul 9. Hampeh btul.

Segera aku bgn.. mandi.. owh mama dah siap buat cucur jagung for breakfast. Sila beri sengihan ikhlas. Hahahaha.. as planned.. actually hari ni aku dan Mama nak pi Padang Besar. Nak beli apa kt sana? Entah! No idea. Bawak je duit 2-3 ratus. Cukup la kot. Apa sangat yg boleh dibeli.

So end up 3 of us pergi meredah hujan ke Padang Besar. Last minute Ayah pun nak ikut sama. Hehehehe nak test drive myvi ka? Faze ada bgtau her parents nk beli kete myvi. Especially for adik Faiz lah. Nanti esok2 ayah dgn mama dah takde... senang adik Faiz nk bawak kakak Ifa dia pi klinik. Very thoughtful kan..

I don't mind hanging out with someone else's parents. Hahahaha.. bkn tak kenal. Dan dorang pun very easy going. Layan je lah. Mama sempat adiahkan aku tudung. Ala tudung ala2 ekin yg kemain femes skang. Terima kasih. Hehehe.. sebenarnya aku tak reti nk beli tudung mcm tu. Tapi dah orang bagi.. pakai aje lah..

Sampai di Padang Besar dalam pukul 12. Memang tak ramai org. Hari Jumaat adalah hari bekerja utk org Perlis. Selama ni aku igt Perlis sama mcm Kedah. Cuti Jumaat-Sabtu. New info for me I guess.

Tgk mama beli periuk.. aku pun beli periuk. Aku beli periuk kukus for RM13 only. Kak Long kirim kendi basuh tangan tu. Aku beli 1 plastik 1 lg yg kilat2 tu. Dengan periuk biasa tu satu. Lps tu jln2 tgk handbag. Alamak! beg Tod's ittew sangat menarik. Harga RM450. Tgk rupa mcm serupa. Kualiti nya aku tatau sbb tak pernah beli handbag mahal mcm tu. Original or fake. Hehehe.. tp at last aku beli gak shopping bag. Tade jenama berharga RM50. Ok la kan..
Mama duk belek kristal. Since aku bkn gila accessories.. aku cuma belek2 dan gives some cliche comments like "wahhhh cantikkk.." or something like that lah..

Banyak tshirt fake berjenama kat sini. Murah2 plak tu. So again... I'm not in the mood to shopping kain baju.. Tak lama kami kat Padang Besar nih. Pukul 3.30 camtu kitorang dah bertolak balik. Tapi singgah di Kuala Perlis menikmati makan tgh hari. Hahahaha mkn tgh hari pukul 4? Since Mama craving for ikan bakar.. so we had ikan bakar for lunch. Nasib baik tak order tomyam ke, ayam goreng kunyit ke, kailan ikan masin ker.. kemain beso ikan tu mkn utk kami bertiga je. Adeh.. sengkak perut. Ayah siap pesan.. jgn kamu tertido drive balik kang sudah la. Hahahahaha.. seriau kut depa naik kete dgn aku..

Balik ikut jln Arau jugak. Kami tak ikut jln Chuping sbb takot banjir sbb hujan tak benti dr smlm.

Sampai di Alor Star semula dah lewat petang. Baru terasa letihnya.

Malam aku perabehkan bacaan novel. Ok bleh tido dgn aman now.

7 Nov
Pukul 9 Mama kejut aku. Alamak!!! Cuaca ni sgt tak membantu lah. Buat malu je bgn lewat2 kt umah orang. Aku terus bersiap2, sarapan dan terus bertolak balik. Wahhhh!!! Sangat menarik bila tgk actual people kt tengah sawah me... ok.. I don't exactly know what they are doing. Tapi nampak cantik and enjoy the scenery. Hari tu masa sampai tak nampak pape sbb dh gelap.

Terus saja ke Tg. Malim. Keluar di Simpang Pulai dan ikut jalan lama. Saja.. byk lagi masa.

Sampai di rumah pengantin ngam2 pukul 1. Terus mengisi perut. Usai makan.. ambil gambar 2-3 snap dgn pengantin. Pengantin sangat teruja tgk kakak angkat dia nih dtg ke Majlis dia. Hahahaha.. kali terakhir kami jumpa masa dia nak SPM.. tahun 2001. Ni tetiba dah jadi suri. Kakak angkat dia ni gak la menten single ;) hahahaha..
Pukul 1.30 aku bertolak balik Cameron Highlands. Gila driving 3-4 hari ni agaknya. Yang pasti.. sampai di CH aku terpeleot melayan mata.. ketiduran hampir sepanjang hari minggu. Chenta call dan mcm tak puas hati je aku dpt berehat melelapkan mata. Chiss.. dia kat sana bleh takkan aku kat sini takleh.. Aku qada' tidur dan rehat sebenarnya. Dah beberapa minggu aku asyik bekerja 24/7..

isk.. panjangnya.. cuba scroll balik... sendiri letih nak menyiapkan entry ini. Mcm biasa.. gambar aku tepek kemudian. Happy reading!

Sunday, November 1, 2009

bom jangka

Seperti yang dijangka. Aku demam dan selsema hari minggu nih. Sangat bosan ok sakit di hari minggu. Ditambah dgn tempat yang boring mcm Cameron Highlands ni (ni ckp2 org luar yg dah letih dgn cuaca sejuk disini ye). Di tambah lg dengan cuaca mendung dan hujan almost everyday. Bosan.. bosan.. bosan..

Semalam.. dipenuhi dengan aktiviti tidur sepanjang hari. Badan letih dan sakit2. Mana idaknya.. bukan keje aku membanting tulang mengangkat batu-bata membuat landscaping di ofis. Tapi apakan daya.. dah mmg keadaan mcm ni.

Malam td Ina bawak aku gi Klinik Dr. Ayob. Dia bg ubat demam selsema dan ubat batuk. Lepas tu beli bubur nasi kat Marrybrown. Taktau kenapa time2 demam gini aku mesti teringat pd 2 org manusia nih : abah dan my chenta.

Hari ni bgn tido ada la semangat sket. Ina ajak ke pasar. Dia teringin nak masak Nasi Beriyani. Kebetulan mmg aku ada beli perencah Nasi Beriyani. Hmm.. walaupun sakit tekak dan tak berapa selera nak makan. Aku gagah juga ke pasar.

Walaupun kat kertas pembalut perencah tu ada tulis cara-cara nak memasak Nasi Beriyani. Aku masih telefon mummy untk confirmkan. Hahahaha.. gila la nak masak Nasi Beriyani tanpa pengawasan orang tua. Aduyai..

But... it's turns out nice dan berbau harum gila. Kalau hidung aku ni tak tersumbat sure lg masyuk kut bau nya. Ina plak buat Ayam Goreng Rempah. Perghhhh.. lagi la meleleh ailio. Perut dah berbunyik2 nih. Tade selera.. perut tetap lapar ok. Disebabkan hari tu kita tgk papadom. Kita beli la papadom sepeket. Ahaks. Siap buat jelantah lg buat kawan.

Ok. Cara-cara membuat Nasi Beriyani yang mudah ya amat.
  1. Beli perencah Nasi Beriyani jenama Adami. Memang susah nak dapat dipasaran. Hahahahaha.. Ini pun aku kirim kat ofismate kpd housemate aku. Dia org Muar. Perencah jenama Adami ni ada mcm2. Yang pernah ditemui diKL adalah perencah2 selain Nasi Beriyani. Hahahaha.. pepandai la korang camne nak cari perencah ni. Perencah jenama lain jangan tanya sbb ni pertama kali aku masak Nasi Beriyani lorrrrrr...
  2. Disebabkan nak makan 3 org jer.. Kitorang cume beli 1 kg berasmati. Takut2 kalau tak jadi. Maka kita testing masak 1/2 kg dulu ok. Perencah tu pun guna separuh je sbb dia tulis kat situ 1 perencah utk 1 kilo beras.
  3. Masak nasi seperti biasa. Campak perencah. Campak biji gajus sepeket. Campak kismis sepeket. Campak daun ketumbar sepokok. Voila!!!! Dah siap Nasi Beriyani. No tumis2 ok! Sgt sesuai utk carrier women seperti anda yg nk masak sedap tp nk cpt.. wakakakaka
Now, cara-cara membuat ayam goreng rempah pulak.
  1. Ayam seekor. Siang la ikut sukati. Nak belah 8 ke 14 ker.. nnti masuk perut gak.
  2. Blend serai, halia, bawang putih, bawang merah dan lengkuas.
  3. Campurkan dengan serbuk jintan putih, jintan manis dan ketumbar.
  4. Bubuh garam dan gula secukup rasa.
  5. Perap la berapa lama korang suka. Lagi lama lagi sedap ;)
  6. Lepas tu goreng la. Ok dah siap ayam goreng rempah kita.
Pastu buat jelantah. Aik nak kena bg resepi jugak?
  1. Potong timun, carrot dan bawang besar.
  2. Buh garam dan gula.
  3. Gaul.
  4. Dah siap. Aku tak buh cuka sbb cuka takde. Wakakakakak..
Yeay... mari kita lunch dengan ria. Sila la cuba ye. Gambar aku tepek kemudian.

Friday, October 30, 2009

5S = buruh kasar

Gila la satu zon ni aku berdua dgn despatch aje yang mengerjakan untuk program 5S. 3 orang staf aku yg dah blah balik ke kementerian cuma beli barang, tempah perabot, bg idea idea idea... time nak laksanakan idea-idea tersebut depa blah.. hantu raya betul..

Ni aku baru dapat budget RM1000 untuk beli pokok bunga dan buat lanscaping sket. Itu pun selepas Hj Din bising kt mesyuarat zon bgtau zon kami je yg takde bunga2 hias2 sbb tade duit. Hahahaha.. apa nak buat... department termiskin. Dorang ni plak papehal.. "yg itu korang kena beli sendiri.. guna vot sendiri". Pundek lah! Depatment aku ni department anak angkat dari kementerian.. mana ada vot sendiri. Bodoh betul. Sudahnya... before staf2 aku ni blah.. aku suh dorang jadi pengemis kat department lain mintak vot. Hahahaha.. bijak.. bijak..

Nak menghias zon aku ni.. kebanyakkannya guna bahan kitar semula. Dasar orang miskin.. tak berduit..
  1. Papan kenyataan department/zon lain nak buang.. kitorang kutip.. bersihkan.. cantikkan.. jadi papan tanda opis kitorang.
  2. Fail-fail kulit keras yang dh rosak sket2.. dorang nak buang.. kitorang kutip.. repair2.. jadikan fail opis kitorang.. even it's not turn out well ada campur2 file background itam ada yg background putih.. hmmm ada idea how to cover it up?
  3. Memana papan buruk yang orang tak nak pakai.. kitorang kutip.. bersihkan.. cat kasi cantik.. kitorang buat tempat rubberstamp..
  4. Takde duit nak beli pasu bunga utk hias ofis.. kitorang masuk hutan.. tebang buluh.. cat cantik2.. tadaaaaa jadi pasu bunga..
  5. Tade duit nk beli tempat letak payung.. kitorang potong buluh.. cat.. ikat cantik2..
  6. Papan tanda ke ofis pun tak main la tempah2 kat kedai.. amik papan hanyut yg kita jumpa kt tepi jalan.. gosok dgn kertas pasir bg licin balik.. potong2... cat la dgn nama department.. pacak je kt luar tu.. siap la papan tanda opis aku.. hahahaha..
  7. Payah sangat nak buat sudut 5S.. nak gantung softboard beso.. takbleh plak.. opis ni pakai cement board dgn zink aje.. gantung benda berat2 tu kang.. rebah pulak opis ni.. takpe.. kitorang buat sudut 5S pakai frame gambar.. dah dari jauh org igt LCD tv.. hahahaha..
Pendek kata... hasil hiasan barang buangan ni menjadi ler.. ramai pulak yg duk puji sudut 5S aku dgn hiasan bunga aster.. bunga kecik2 yg sgt susah nak cari bunga plastik mcm tu kt kedai.. nasib baik ler jumpa kt kedai kraftangan dkt2 umah aku kt Ampang sinun dan harganya pun murah. Sememangnya hiasan zon aku tak setanding dgn hiasan zon2 lain. Berpatutan lah dgn belanja yg dorang keluarkan kalau nak banding dgn belanja yg kami keluarkan. Dorang bleh caras duit department sendiri. Aku ni kena mintak sedekah duit kt department2 lain utk buat 5S ni. Setakat ni tak sampai RM10 ribu pun yg aku guna. Bukan mcm department lain bleh cecah ratus2 ribu semata2 nak buat 5S. Gila lah.. perabih duit jer..

Ni aku sedang melepaskan lelah... aku tuko profesyen jap td. Dari bos turun pangkat jadi buruh. Mengangkut batu-bata untuk hias landscaping zon aku. Kawasan luar pejabat tak beso. Cuma tak cukup kudrat nak buat. Sebbaik ada juga staf2 department lain yg sudi nak tolong. Gila la bos buat keje buruh. Pecah2 tangan dibuatnya. So selepas dapat pensijilan 5S nanti (hopefully dapat la sijil tu).. aku takmo usik dah menda2 tagging nih. Cuma buat mentenen je tiap2 bulan. Letih wei nak buat menda2 ni dgn kederat 2-3 ketul... dgn kerja hakiki yg melambak kena settlekan.

Aku tabik spring pada diri sendiri dan org2 yg tlg aku. Dengan ini aku layak mendabik dada seberapa lama yg aku suka. Kalo korang ada masalah dgn department aku.. tu masalah korang lah.. ada aku kisah?

Here's a few snapshot sebelum-selepas 5S. Errr.. apologise my gambar.. Suppose ada wording and what not kat gambar2 nih. Tak keluar plak dia. Aku edit kt powerpoint jer and terus save as picture... maleh nk edit guna picasa. Ada gambar yg ada wording "sebelum" sahaja.. ada yg takde wording langsung.. hmmm lantak lah.. janji korang nmpk perubahannya. Malas aku nak edit semula.

Tuesday, October 27, 2009

papadom

Dah tengok movie Papadom? Aku ni tade ilmu pape pasal movie making. Tapi kalo ikutkan hati nurani aku ni.. aku bagi pilem ni gred A++ la.. apa? nak rate ikut scale? Kalo 0 corot.. 10 tu best gila.. aku bagi 12 la.. wakakakakakaka...

Teruja juga aku nk tengok movie ni.. mana taknya.. menang sampai 5 awards kt Festival Filem Malaysia bebaru nih. Kalo dah menang award tu pada aku kompom la best kan.. takkan juri bg pilem tak best plak yang menang :D

Sekian banyak movie garapan Afdlin Shauki.. aku rasa takde satu pun yang tak best kecuali Buli dgn Buli Balik la yg pada aku agak boring. Mebi sbb aku tak tgk kat wayang kut. Tgk vcd kena tuko2 cd tu yg buat mata ngantuk dan bosan. Hahahaha.. alasan..

Sebenarnya minggu lepas aku ternampak announcement kpd Afdlin Shauki fan's kat facebook. Katanya tayangan wajib utk pilem ni dah nk abeh. Alamakkkk!! Aku plak dah la bz gila lately. Weekend lepas.. dgn gagahnya aku balik KL untuk kali ketiga bulan ni. Gila la asyik balikkk KL jer.

Dari Cameron Highlands bertolak pukul 8 pagi. Gila awal aku bgn pepagi weekend. Hahaha.. Terus stret balik KL. On the way kat highway.. asik nampak moto-moto beso rempit sama nak ke KL. Sure dorang nk ke Litar Sepang menyaksikan MotoGP esok tuh. Huhuhuhu..

Agenda pertama aku ke KL ialah mengambil bunga plastik yang aku tempah arituh. Beli bunga plastik untuk menghias ofis sempena 5S. Sampai je kat kedai bunga tu.. auntie tu ckp bunga aku blom sampai agi. Uwaaa.. camno nih. Dia suh standby dlm ptg atau esok pagi. Okey! Sempat la aku ke salon cuci rambut jap. Hehehe..

Sedang elok je aku abeh cuci rambut.. auntie tu call bgtau pembekal bunga tu baru sampai. Yihaaa!! Mission Accomplish!!!

Tengok jam baru pukuk12 lebih. Mari kita jalan-jalan membuang masa ke Mid V. Hajat dihati nk tengok Papadom la nih. Sekali tgk umat beratur berlingkar-lingkar. Aduss!! Terus kensel. Hampa gak ar. Selalunya aku book online terlebih dahulu. Tapi disebabkan tak planning.. aku main terjah je ar. Padan muka aku.

Makan lunch di Chicken Rice Shop. Sangat tak best sbb mkn sorang2 :(

Merayap satu shopping complex. Lepak MPH beli novel.. beli magazine.. dan ntah apa-apa lagi mende merepek yg aku beli. Kak Long call tanya ada di mana. Hahahaha.. sedari tadi aku tak balik2 umah agi. Gi merayap dulu baru balik. Hahaha..

Alang-alang time tu dah pukul 5.. Kak Long tanya bleh ke amik dia blk keje kul 6.30. Okey mo mantai..

Sampai di KLCC pukul6. Ramainya org kat Maxis Centre. Tunggu Kak Long sambil baca novel baru beli td. Kak Long usha tiket Papadom ada pukul 9 :D Yihaaa.. nak beratur beli tiket pun tade la berlingkar sgt mcm kt Mid V td. Punya la berkurun aku tak pi KLCC sampai tower record dah tutup pun aku tatau. Dah jadi Maybank plak kat situ.

Lepak kat foodcourt sementara nak menunggu pukul 9 sambil makan ABC. Dua-dua kenyang. Aku baru je mkn pukul 3 td. Kak Long pun baru je makan pukul 6 tadi.

Masuk panggung.. gila fullhouse. Kitorang ddk baris 3 dari DEPAN!!! FYI, baris depannnn sekali pun penuh tau. Gila la.. tp tak menyesal la even ddk seat depan sekali pun. Memang kelakar la cite dia. Kita pun dah naik bosan dan menyampah asik disogokkan dgn cite hantu cite seram. Tu sume mcm bermusim. Tapi kalo cite kelakar yang bagus mmg evergreen.. sampai bebila kita tgk pun tetap kelakar dan best. Huhuhu..

Ni aku jumpa official trailer Papadom The Movie kat youtube..


Kelakar dan touching at same time. Dah la si Saadom ni sekilas pandang dah mcm Along je aku tengok. Dengan perut bulatnya. Pipi tembamnya. Dgn kopiahnya. Dgn janggut sejemputnya. Adei la..

Sila layan. Kalau korang dah tengok pilem ni. Sila tengok lagi ;)

Monday, October 26, 2009

Wednesday, October 21, 2009

First Attempt

Sepanjang minggu ni aku bersendirian, keseorangan, kesepian dan kebuntuan dirumah. Dua-dua housemate aku takde.. sorang pi kursus.. sorang lg gi exam. So apa lagi.. rumah ini aku yang punyaaaaaaaaaaaaa!!! kah kah kah kah kah

Minggu ni semangat nak kerja dtg balik. Alhamdulillah. Setelah beberapa minggu di serang penyakit M dan kehilangan mood serta keseronokan bekerja. Mungkin tertekan mengenangkan 80% kerja di pejabat aku yg akan buat sorang2. 20% lagi nasib baik ada PAR atau omputeh panggil despatch utk wat keje. Nasib baik lg sbb sudah tersangat biasa buat keje2 administrative sendiri.

Cite sket pasal perkembangan di ofis. Aku dah dapat balik rentak bekerja. Kalau dulu ada pembahagian tugasan. Skang ni gila kuasa bolot semua keje orang. Hahahaha... bukan gila kuasa sebenarnya. Tapi dah mmg camni keadaan skang.

Awal minggu.. akhirnya aku berjaya membeli kain alas meja kaunter. Aku beli kat Nagoya Carrefour Wangsamaju. Tak berjahit cantik lipatannya sbb lack of funds. Ini pun aku beli guna duit sendiri. Harap2 bleh claim petty cash. Dah siap pasang kat meja. Dah mcm meja bankuet pun ada. Hahaha.. Bunga kecik2 ala2 ASTER tu pun aku dah tempah. Haritu auntie tu ckp RM1.80 sebatang bunga tu. Aku tercakap RM1.50.. dan dia tade masalah pun nak terima harga yg aku cakap. Terus order 50 batang. Cukuplah nak hias2 ofis kecik aku nih. Buluh2 yg kitorang bercadang utk jadikan tempat letak payung pun dah siap cat dan ikat dgn tali guni. Sangat comel.

Tadi diskas dgn Syukri camne nak hias bunga2 kecik yg aku tempah tu nanti. Pasunya pakai buluh. Tanahnya pakai polistrin. Cayalah.. takyah sesusah nk beli span. Hehehe.. kalau dibuatnya huduh polistrin tu.. kaler la dia warna hijau. Cat hijau kan banyakkkk!! Wakakaka.. tadi juga.. kitorang diskas pasal signboard homemade yg bakal dibuat. Wahh banyak juga kerja sbb Hari Audit utk dapatkan pensijilan 5S tu minggu depan.. hmm caiyokk.. u can do it ;)

Semalam juga.. Dato YDP dgn S.U kena bambu dgn Dato SS. Pasal kes haritu lah yg Dato SS call aku tuh. Astaga.. ingatkan dah settle. So boss sendiri boleh tgk yg ni sume bkn salah aku. Tapi ada sorang mamat tu yg tak reti buat keje dia. Sudahnya.. si Mac jugak kena tlg mamat tu siapkan keje dia. Bukan susah pun.. buat surat kelulusan rasmi.. sign pelan bangunan yg mesyuarat dah lulus tu.. lps tu hantar la pada pemohon. Very simple task but he failed to complete it. Aku cuma bg senyuman super sinis aje lah. Not my problem ok! Cuma kesian kat Dato YDP yg baik hati tu lah. Dah la asik kena serang dgn Karam Singh Walia.. ni dapat plak staf bengong cam gitu. Reputation pun hancur sbb masalah kecik camgini sampai ke pengetahuan MB dan Dato SS. Malu woo!!

So petang smlm.. lps settle kekecohan. Si Mac dtg opis aku. Akhirnya terjawab sudah bahawa fail aku mmg hilang dalam simpanan jabatan mamat bengong tu. Dia cerita yg dia bertungkus lumus mencari fail aku yang hilang tu.. kerah staf2 suh cari.. sejam gak mencari tp tak jumpa. Mamat tu dgn muka selamba hanjing pi tanya kat Mac "ni sapa yg kecoh2 sgt nak pelan tu". Dengan telinga aku sekali berdesing dgr soklan super bodoh dia. Aku dah forward sms Dato kat ko mlm td. Ko bleh tanya lg sapa yg nak pelan tu? Mungkin dia tak kenal siapa MB Pahang dan siapa Dato SS kat dalam Negeri Pahang ni. See.. im not joking when i told u he's super bodoh.

Adeh... fail hilang plak. Takkan ko nak buat tak reti je? Cari ar sampai dapat. Nanti ISO.. aku plak yg kena NCR. Otak lemah btul la mamat tu.

Malamnya.. dah la keseorangan. Dengan gagah beraninya aku memasak Nasi Ayam sorang2. Tade sape tolong nihhh. Hahaha.. memandangkan aku tggl sorang maka inilah masa yg amat sesuai utk memasak. Sbb kalau Ina ada.. sure dia la yg masak.. aku tukang kacau je. Bila masanya nak pandai? Huhuhu..

Akhirnya.. this is my first attempt to cook Nasi Ayam. Well done!! Its turn out good. Masak nasi 1 pot sengah je sbb aku sorang je yg nk makan. Dekat nak abis seperiuk aku kerjakan. Ceduk punya ceduk sampai tak perasan tggl sketttt je nasi tu. Time tu baru perasan perot dah full gila. Memang kenduri la aku sorang2 mlm td. Hahahaha..

Errr.. tutup dulu entry carca-merba nih.. adios!! Meh tgk gambo Nasi Ayam aku yg sedap gila nih. Wakakakaka.. tekan.. jgn tak tekan lif tu..

Thursday, October 15, 2009

Hallo Vietnam

There's a whole day session for Vietnam's delegate to come visit Cameron Highlands. Apart of warm welcome and talk session about Cameron Highlands District, they were really interest to know more about my job at OSC.

So, after few meetings, our D.O invited me.. yessss.. ME.. to give a briefing about my job. Takes me about 2 days completing and translating the previous slide I used to brief to our Ketua Audit Negara visited last year.

Please apologise my poor english. With not-quite-well-preparation I gave my briefing and all the delegate seems understand what I'm talking about.

The most interesting part with the speech is I had to pause after every sentence to allowed their translator to translate my speech to Vietnam language. Ayyooo... it takes ages to finished all 39 slides!!! Hahahaha.. nightmare!!

But I'm ok.. I survived!! Weehooo!!

Plus at the Q&A session. The question is not that hard. Managed to answer all the question. I hope the ministry will be proud of me. The one who actually hired me. Thank you very much. I also found that they were interested with the OSC concept and found it a very much advance from their first thought. The delegate is actually from the Vietnam North Province. Sorry, I can't recap the name in Vietnam. It is similar to the state level government in Malaysia. 19 of them are very excited and nice people. On their closing speech, they had mention that it is a big mission to Malaysia to learn how to manage the province which had similar terrain with Cameron Highlands. Also learn how to adopt administrative approach to improve the delivery system and Malaysia as a very great example.

As for me, I do about anything to help not only delegate from foreign country but our Malaysian to understand the beauty of OSC. Even sometimes I do hate my jobs. Who doesn't? Hahahaha..

Monday, October 5, 2009

taman bahagia hati kembang

Stesen LRT Taman Bahagia tiada kena mengena dengan ini entry. Hahaha.. yang pasti saya sangat bahagia saat ini..

Hari Sabtu lepas aku call chenta sebagaimana biasa. Tengok2 Andy his bestfriend yang angkat. Kelakar sebenarnya kalau chenta bagi aku bercakap dengan kawan2 dia sbb semuanya tak reti ckp omputeh... dibantainya ckp Italy dengan aku.. aku pun ape lagi.. aku bantai cakap melayu plak dengan kawan dia. Last2 pakat ketawa jer dua-dua. Hahahaha..

Tapi kali ni aku bersembang lama dengan Andy sbb chenta tgh drive. Dorang on the way nak pergi Bern. Hari tu pergi Zurich ambik amp. Kali ni pi amik piano plak. Ntah ape projek ntah. Nak jadi artis plak ker dorang nih? Wakakakaka..

Tiba2 riuh pulak si Andy ni nak bersembang. Aku dengar la dia tanya chenta words in italian and chenta tolong translate for him. Hua hua sangat comel.

Dia tanya bila aku nak gi sana. Aku hentam je ckp next year. Ecehh macam kompiden jek.. poyo betul. Hahaha.. Yang paling aku tak tahan.. dia cakap chenta byk cerita kat dia pasal aku. Hah! Aku ingat org lelaki tak bercerita sgt pasal perempuan sesama dorang. Baik cite pasal kete ker.. muzik ker.. bola ker.. Owh.. tersengih manjang.. maybe sbb chenta dah macam adik-beradik dia kot. Kalo bergaduh dgn girlfriend.. dia pi cari chenta. Kalo tengah bergayut kat phone dgn aku pun dia sanggup pi layan Andy tu kejap, lps tu br sambung layan aku pulak. Memang bestpren la. As for me.. I don't mind. Dorang dah kenal berkawan berbelas tahun. Aku ni kira orang baru dalam hidup dia. Takkan aku nak suh dia pilih antara bestfriend dan girlfriend. Kalau aku kena suruh pilih mcm tu pun aku rasa mcm nak mengamuk. Hahaha..

Yang pasti.. ada satu statement from Andy yang buat aku rasa nak melompat2 happy mcm nak pengsan. Statement yang aku tak pernah dengar daripada chenta sendiri. Apakah statement ittew??? Syyyy.. dendiam.. simpan dalam hati ;) tu pasal hati aku kembang setaman. Hahahaha..

Love is in the air.

Saturday, September 26, 2009

7 Syawal

Tade ape berita gempak pun nak diceritakan sebenarnya. Hari ni aku ke bank mengorek2 baki duit yg ada. Lega hati bila hutang2 bank dapat dibayar mengikut masanya.

Singgah di McDonalds Pandan Indah berhadapan Hospital Ampang. Apa?? Traffic jammed di McDonalds? Huhu.. tgk jam dah pukul1.30 tgh/hari. Oooh patutlah. Ramai yang nak mengejar McLunch agaknya. Aku yg hanya berhajat nak tapau McFlurry Oreo tiba2 terorder Double Cheesburger. Cuaca panas.. elok sgtlah kita menjamu aiskrim. Nyummm!! Dalam pada melayan jammed di kaunter DrivetHRU tersebut, aku baru perasan ada construction apartment kt sebelah tu. Dah 80% siap pun. Isk! Isk! Memerap sgt dirumah sampai tatau pembangunan sekeliling. Hehehe..

Settle urusan di bank. Aku terus ke car wash. Memang patut sgt pun. Dah berbulan kete tak berjaga. Sejak eksiden tahun lepas.. aku dah semakin malas nak jaga kereta sendiri. Kereta yang dibeli dengan duit keringat sendiri. Baru perasan ada beberapa tompok kecil cat dah terkopek. Mungkin kesan asid taik burung agaknya. Sedih juga dibuatnya. Nasib baik cat hitam. Takde lah perasan sgt.

Balik rumah. Melayan Along berborak. Katanya dah bosan keje bank. Aku layankan aje. Buat2 paham. Tak layan kang derhaka pulak. Huhuhu..

Yang pasti.. ingatan pada chenta tak hilang2. Dah nama pun chenta.. siapa boleh lupa? Ye tak? Masih cuba mencari cara termurah menelefon dia disana. Selalunya dialah yang rajin menelefon sbb kadar panggilan dari sana ke tanahair lebih murah berbanding aku yang menelefon dia. Bersembang online bukan pilihan kami sbb serasa mcm tak puas bercakap. Lain benar rasanya kalau bersembang ditelefon. Lebih dekat dan lebih ... hmm apa ya? Ntah. Hard to explain. Terasa lambat sgt hutang telekom ni nak dilangsaikan. Boleh la menyambung talian fixedline semula di rumah. Hmm.. tp aku tak tggl di KL kan? adei..

Dalam pada tu, sempat juga aku berborak di YM dgn ME. Dia dah sampai PA dengan selamat dari AK. Ddk di Walnutport dengan kawannya. Minggu depan baru dpt arrange interview kerja. Tapi katanya.. hati dia dh ddk kt AK. Hahahaha.. aku layankan aje. Dua-dua tmpt tu pun aku susah nak bayang mcm mana bentuknya. Tinggal di mana shj pun tak kisah ME. Asalkan ko happy ;) aku pun tumpang happy juga. Kesian dia. Kucing kesayangan si kitty dah mati. Masa tu dia masih di Alaska. Tersedu-sedu dia dicorong telefon sebulan yg dulu. Dengan aku-aku sekali ikut menangis. Aku faham.. sbb kucing itulah 'kawan' dia semasa tggl di sana.

Oyya! Aku terjumpa Pn Amna di facebook. My beloved bahasa teacher. Huhuhu.. terkejut juga. Langsung saja aku add dia. Kali terakhir berita aku dengar dia dah mengajar di sekolah lain. Itu 10 tahun dulu rasanya. Banyak gambar2 yg budak2 ni upload masa zaman sekolah. Rata-rata mereka ckp muka aku nampak lain. Mungkin dulu aku kurus sekarang dah montel.. atau mungkin dulu comot aje sekarang dah comel? Hua hua hua.. mungkin dulu gelap sekarang dah terang? Hah??? Berkat whitening treatment bersama clarins! Hahahaha.. tp sekarang aku tatau nk teruskan treatment atau tidak. My beautician dah nak resign this coming Oct. Hmm.. takpelah. Mungkin facial treatment di beauty suite boleh berehat sebentar. Err merehatkan poket pun iye jugak kot. Tapi serum, losyen, scrub, mask dan sunblock jgn ditinggalkan. Masih berbotol2 stok dalam simpanan. Memang aku kedekut nak habiskan sbb harganya mahal. Sampai my beautician pernah tegur... "Simpan2 nak buat apa? Nanti bila dah habis tarikh luput langsung tak boleh pakai." Gulp! Saya berazam untuk meneruskan rutin tersebut walaupun masyaAllah malas. Hehehe.. nk cantik tak boleh malas tau! Orang yg dah sedia cantik tanpa perlu penjagaan khas mungkin boleh bermalas2. Tapi kalo muka ko tu setakat biasa-biasa.. sket2 kusam.. sket2 kering.. sket2 berbelak2.. silalah gagahkan juga tak kira walau betapa malasnya anda ;) dan jangan harap resultnya boleh dilihat dalam masa 2 minggu!!!!

eh yg aku nak marah2 tak tentu fasal ni kenapa? Hah? Nak cari gaduh ke? Eh emosi pulak. Mintak maaflah. Saya terlupa nak makan ubat hormon 2 hari ni. Bukan terlupa nk makan. Tapi terlupa nk bawak balik sebenarnya. Tertinggal di rumah abah. Terpaksalah ubat yg aku dapat free di Hospital Kerajaan tersebut di beli di farmasi. Nak tunggu abah dan mummy balik esok mungkin makin memudaratkan pulak. Tak elok main2 kalau dah amik pil hormon ni. Yang ko pi amik pil hormon tu kenapa? Dah doktor pakar yg suruh makan. Bukan aku suka-suki nak makan ubat tu.

Ya Allah.. main teruk sakit jiwa budak nih. Makin hari makin kuat dia merapu dan membebel sorang kt blog nih. Dah la.. pi la buat keje lain yg lebih berfaedah. Ciao!!

Friday, September 25, 2009

Aidilfitri 1430H

Hehehe.. hari ni dah masuk 6 Syawal. Baru hari ni aku dapat beronline semula. Sakan beraya? Tidak juga.

29 Ramadhan
Keluarga kecil kami sangat sangat sangat sederhana setiap kali menyambut aidilfitri. Tiada acara masak-memasak melampau, menukar perabot, membuat kuih raya, membakar lemang dan sebagainya.

Abah dan mummy tinggal berdua di kondominium. Ke surau untuk untuk bertakbir pun takde orang kata abah. Mummy pulak dah siap memasak rendang istimewa utk juadah kami pagi esok. Merebus ketupat nona sudah memadai. Lemang juga aku dan along dah beli dalam perjalanan ke rumah abah tadi. Tak banyak membeli. Hanya 2 batang lemang bersaiz kecil sudah memadai.

Tudung bawal yang mumyy beli di Jalan TAR diacu bersama baju raya tahun ni. Sepasang saja yang sempat aku sediakan sendiri. Iye.. kami semua membeli/menempah baju raya sendiri-sendiri. Warna basic sahaja ditentukan. Tak kisah kalau sorang terlebih terang dan sorang lagi terlebih gelap pula tona warnanya.

Tahun ni aku memilih kain kapas berbunga kecil biru sebagai baju raya. Huhu. Kali terakhir aku berbaju kurung cotton berumur 8 tahun kalau tak salah. Arwah mak yang jahitkan. Bertahun baju tu ku ulang pakai sampai naik pudar warnanya :D dan tak muat lagi untuk dipakai.

1 Syawal
Rendang rusa yang mummy masak semalam memang sedap. Tapi aku tak rasa apa-apa yang aneh pun. Rasanya sama aje dgn daging lembu biasa.. hahaha.. atau aku mmg tak pandai menilik rasa. Janji perut kenyang.. sudahhh..

Lepas abah pulang dr masjid. Kami pun berayalah anak-beranak. Takde lah sampai menangis-nangis. Huhuhu.. dan juga tiada foto kenangan aidilfitri tahun ini. Along sekeluarga menyambut Syawal di rumah mertuanya di Serdang. Kami bertiga saja nampaknya.

Hidangan yang aku agak wajib di pagi raya adalah lontong. Huhuhu.. selain lodeh.. mummy masak nasi beriyani dan ayam masak merah. Nyummmm!!!

Settle makan dan berkemas. Acara wajib adalah ke rumah Mak Lang di Ampang Tasik. Walaupun arwah uwan dah takde disana. Kami tetap berkunjung ke sana setiap 1 Syawal. Walaupun abah tu abang yang tua.. tp dia rilex aje berjalan ke rumah adik-adiknya dahulu. Tak berkira. Ada sesetengah keluarga.. bg abang/kakak yang sulung.. adik2 mesti ke rumah mereka dahulu beraya. Abang/kakak pula tak semestinya wajib ke rumah adik2 pulak. Hmmm... macam2 hal ek? Minta maaf pada yang terasa. Hari Raya kan elok kita saling kunjung-mengunjung tanpa perlu berkira siapa perlu ke rumah siapa dulu.

Ok. Settle beraya ke rumah Mak Lang. Kami beraya ke rumah Pak Chik. Adik abah juga. Tak jauh. Sebelah rumah Mak Lang aje. Hahahahaha... yang hairan. Kami mesti mendahului keluarga ini ke rumah Mak Lang padahal mereka tinggal bersebelahan sahaja. Hmmm..

2 buah rumah dah settle. Kami menuju ke rumah Mak Long pula di Teluk Panglima Garang. Kakak ipar mummy. Pak Long dah meninggal beberapa tahun lepas. Walaupun begitu masih meriah setiap kali aidilfitri. Maklum anak-anaknya ramai. Mak Su Rosnah sekeluarga pun ada di sini. Salam.. salam...

Hari dah petang bila kami menuju ke Meru pulak. Rumah Pak Ngah. Wahh disini pun meriah. Kemain penuh rumah dengan sanak-saudara. Lewat petang baru kami beransur. Settle 4 buah rumah pada Hari Pertama Syawal tahun ini. Setahun tak berjumpa macam2 cerita ada. Hehehe.. tak bleh la tulis disini.. ye tak? ;)

2 Syawal
Planningnya nak berkonvoi dengan keluarga Mak Lang, Pak Chik, Pak Chu dan Pak Andak untuk balik kampung di Lubuk China, Melaka. Sudahnya kami tak join pun konvoi tersebut. Perjalanan ok. Tapi baru sampai Nilai highway dah mula sesak. 30-50kmj sahaja abah memandu. Aku kat seat belakang lena tak ingat dunia. Huhu... nak offer driving sure abah tak mahu seperti biasa. Buat letih aku meng-offer aje.

Sampai di kampung.. rumah berkunci. Alamak!! Tak sampai 2 minit orang2 kat rumah pun sampai. Oooo rupanya mereka ke rumah saudara juga menghadiri kenduri doa selamat. Tak lama kemudian Mak Lang, Pak Chik, Pak Chu, Pak Andak and geng plak sampai. Penuh rumah Tok Ngah dengan kami semua. Hahaha.. Owh.. di Lubuk China ni rumah Tok Ngah tau! Abang kepada arwah uwan Yam sebelah abah. Sejak uwan meninggal.. kami beraya ke sini la plak.

Mak Lang and geng semua nak ke rumah saudara jauh kami di Felda Jelai, N.Sembilan. Kami pula bercadang nak ke rumah Pak Chek di Bukit Jalur, N.Sembilan. Dah lama tak jumpa Pak Chek sekeluarga. Satu2nya adik arwah mak yang masih ada. Lubuh China ke Bkt Jalur tak jauh mana. Sekejap aje dah sampai. Dulu masa aku kecik2.. arwah atuk dan arwah uwan sebelah arwah mak ddk di Felda Bkt Jalur ni. Setiap kali raya aku, along dan sepupu2 dikerah kejar ayam keliling rumah untuk dibuat rendang. Banyak kenangan sebenarnya kat rumah lama atuk ni. Tapi sekarang.. sejak Pak Chek ambil alih rumah terbiar tersebut yang pernah terbakar angkara 'doktor sdn bhd' yang buat rumah tu sbg port mereka.. Pak Chek sekeluarga pula yg duduk disitu. Dah bina rumah baru pun. Elok lah. Bukan ada sapa lagi dah yg nak duduk disitu.

Lewat petang kami bertolak ke K.Pilah pulak ke rumah Mak Ngah dan Mak Lang.. kakak sebelah arwah mak. Sejak arwah atuk meninggal.. ke sini lah kami balik beraya setiap tahun. Tapi sejak arwah mak dah takde. Kami cuma beraya balik hari sahaja. Tak bermalam mcm dulu2.

Malamnya kami balik ke KL ikut jalan Simpang Pertang - K.Klawang - Titi - Hulu Langat. Gelap hutan. Nasib baik ada beberapa buah kereta lain yang guna jalan tersebut. 2 jam dah sampai KL. Sangat dekat.

3 Syawal
Hari ni Mak Lang and geng plak bertandang ke rumah. Petang kami beramai2 ke rumah Pak Long Jamal di Sg.Kantan, Kajang. Pak Long ni abang tiri abah. 1 mak lain ayah. Time nak balik tu.. Pak Long hulur duit raya kat aku. Opocottttt!!!! Umur dah nk masuk 30 ni dapat duit raya! Wakakakaka.. rasa cam nak terguling seronok. Pak Long lupa agaknya. Ataupun Pak Long ingat aku sekolah lagi. Aiyoo bkn sorang-dua yang ckp muka aku ni mcm budak2 tak abeh belajar lg. Kehkehkeh.. sila kontrol lubang hidung anda ;)

4 Syawal
Patutnya aku balik rumah Ampang harini. Kak Long dan Along dah start keje. Aku cuma balik rumah kejap menlaundry kain baju yang melimpah bakul. Sakit pinggang menyidai kain sbb ampaian kat rumah mummy ni tinggi. Sudahnya aku panjat atas kerusi :D

Irfan dan Danish nak ikut aku ke rumah atuk katanya. So masa ambil kain tadi.. angkut juga la bdk berdua tu. Kak Long EL rupanya harini. EL kemas rumah. Hahahaha.. nak harapkan bibik sampai ke malam la tak sudah berkemas. Dia tu mengelat skit. Baby Aqil merengek sket dia dah kelam kabut nak suruh budak tu diam. Kalau boleh taknak budak tu berkutik pun. Kalau time tu tengah siang ikan.. terbiar la ikan tu dengan perut kat atas tempat siang ikan. Management dia out sket lah. Tu pasal Kak Long bercadang nk tukar maid. Hmm.. ada sesapa bleh tolong?

Bebel pasal bibik mmg susah nak berhenti.. tp kita kembali kepada tajuk Hari Raya kita. Mak Su Rosnah dgn Pakcik Roslan sekeluarga dapat beraya di rumah mummy. Masuk Bandar Tasik Permaisuri tau. Nak keluar ke MRR2 dorang tatau. Wakakaka.. aku pun mengoffer tunjukkan jalan sampai ke Tesco Ampang.

5 Syawal
Aku masih dirumah abah. Huhuhu.. abah pun macam tak bg aku balik. Kak Long ckp.. "dah agak dah.. iyelah... anak perempuan ko sorang je.. dah la jarang ddk umah dia.. ni cuti panjang.. raya pulak tu.. mmg la dia x bg ko balik.."

Huhuhuhu.. anyway aku mmg takde plan nak buat ape atau ke mana pun. Mmg bercadang nk memerap dirumah shj. Nak ke rumah kawan2 pun malas. Semuanya cuti raya ni sibuk balik kg atau blk kg suami atau sibuk dgn anak2. Aku yang single lg awet muda ni.. melepak shjlah dirumah. Dah berkeluarga sendiri esok.. tak cukup time nak bersenggang dan bersenang-lenang begini ;)

Akhirnya malam td aku pulang ke rumah Ampang. Kebetulan Irfan batuk teruk. Puncanya atuk kesayangan bg dia mkn aiskrim. Dah la budak tu ada bronkitis. Melengkung-lengkung la batuknya. Kebetulan juga mummy dan abah nak pe Penang esok. Menghantar rombongan meminang sepupu aku. Anak Mak Long di Teluk Panglima Garang tu.

So.. tu la serba sket sambutan Aidilfirti bagi keluarga kecil kami.

Selamat Hari Raya!!

Saturday, September 19, 2009

ucapan

Selalu sangat bermonolog sorang2.. rupanya aku mmg tak ramai yang bergelar kawan. Kebanyakkannya cuma kenalan. Maknanya kenal org tu tapi sangat jarang bertegur sapa. So, ada masalah ke?

Takde masalah besar pun. Cuma segan orang kata kita ni kera sumbang tak pandai bergaul. Hahahaha.. dah dilahirkan bukan peramah. Nak buat camne?

Ni salah satu ucapan hari raya yg menarik perhatian aku.. dikirim oleh kenalan chatter ym..

"Kalo dilipek sebosar kuku, kalodibontang sebosar alam, kok ilang dicaghi, kok hanyut dipinteh, kok tongolam disolam, datang biarlah nampak muko, kok poie biarlah nampak belakang, jauh di imbau, dokek digamit, seuntai solam, sojambak kato, degup bicagho merisik raso, salam aidil fitri maap zahir dan batin buek org kek sinun"

Hari ni aku, along dan kak long pagi2 nak buang keringat. Memang tahun ni dari sebelum puasa lagi aku dah plan nak bersihkan kubur arwah mak. Dan hari ni sempurna hajat kami. Memandangkan tanah perkuburan Cheras Baru nih kat lereng bukit, so kubur arwah pun semakin rata tanahnya.. dibawak air hujan agaknya. Dengan kudrat yang ada, kami bertiga mengangkut tanah yang hujung tanah perkuburan ni utk dikambus semula kat kubur arwah mak. Dah siap tambak tanah baru bagi tinggi sket.. kami mengerjakan garden stone yang aku beli hari tu pulak. Kembang kempis gak lubang idong tgk kubur arwah mak dah bersih.

Dah settle semua.. singgah kedai gunting rambut pulak. Mamak.. kasi gunting ini rambut 2 org budak. Nak jadi cerita... si Irfan dan Danish mmg suka pegi gunting rambut. Taktau la kenapa. Sampai tobek2 kepala sbb main barber shop berdua.

Hari ni.. aku "balik kg". Hahahaha.. dekat sgt.. kat Bandar Tasik Permaisuri tu aje. Tak jammed pun ;)

Ntah nampak ke idak anak bulan malam ni ek? Kat luar kemain hujan lebat. Huhuhu.. wait and see.

Thursday, September 17, 2009

ho ho hati girangggg

Hari ni hari last bekerja before bercuti panjang. Satu ape pun aku blom pack. Ala balik drive sorang2 ape ada hal nak pack beriya2? Susun je la dlm kete. Hahaha.. lepas balik keje kang aku terus shoot balik balik ler. Sengaja ambil cuti awal sehari memandangkan baki cuti banyak lagi. Cuti untuk tahun ni pun belum berusik lagi. Duk mengabehkan cuti yg thn lepas yg fwd ke thn ni jer.

Walaupun mood raya tak timbul tahun ni.. tapi aku masih teruja untuk balik 'bandar' dan bercutiiiiiii (dasar malas kerja..) hahaha.. sempat juga ngerjakan sudut 5S.. semakin meriah opis yang lemau ni sejak start program 5S. Walaupun lembab.. tp berjalan juga la sket2 sbb kerja tak pernah surut. Antara 5S dengan kerja hakiki.. kami utamakan kerja hakiki dulu.. ye tak?

Kepada semua yang masih bekerja esok hari... selamat bekerja. Memandu balik kg tu leklok ye ;) dikesempatan ini.. saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin kepada semua kawan-kawan, sahabat-handai dan readers sekalian.

Selamat tinggal Cameron Highlands!!! Yeehawwwww!!!

Tuesday, September 15, 2009

bosan

Yup.. saya kebosanan. Orang lain semuanya dah masuk mood raya. Tapi aku tak rasa apa-apa pun. *sigh*

Anyway, duit raya utk budak2 ofis yang nak blah bln depan dah siap. Duit raya utk housemate-ku berdua pun dah siap. Duit raya untuk anak buah yang dah tambah jadi 3 org tu pun dah siap. Tapi tahun ni semuanya kena potong duit raya. Kahkahkah.. nasib la korang.. aku pokai!!

Kuih raya pun aku cuma beli tat nenas yg sedap 200 biji. Confirm 50 bagi mummy.. 50 bagi kak long.. 100 untuk tekak aku. Ahaks!

Kerepek raya pun dah settle. Semuanya dah tercongok ready dalam kereta. Maleh aku nak angkut banyak2 tu masuk umah. Nanti nak balik aku sumbat je semua barang2 dalam kereta. Apa ada hal? Aku sorang jer dlm kete.. lalalala memandu dengan riang ria. Awas ops sikap ok ;) make sure kurangkan kelajuan kereta anda 10km/j daripada hadlaju yg ditetapkan. Please remember yang hadlaju kabangsaan adalah 70km/j (kalo x silap aku.. igt2 lupa la) sahaja kecuali di tempat2 yg ditentukan. Selalu la tgk signboard hadlaju tu. Kang tak pasal kena saman ekor.. hehehe.. dlm pada duk beringat tu.. berderet gak saman ekor aku kena.. kah kah kah..

Oyya.. saya bosan rupanya. Melalut-lalut cerita pasal hadlaju. Haihhhh..

Budak-budak nak blah dari opis sampai tade mood. Yang sorang dah terlepas ke Kuwait. Orang duduk diperantauan blk tanahair sambut raya. Dia plak menyerah diri pi beraya kat perantauan. Huhuhu.. selamat menangis lah ye ;) Yang lenlain bz sudahkan keje b4 bercuti panjang. Dengan selamba badak je aku luluskan cuti budak2 ni seminggu stret!!! Tutup pejabat seminggu. Lantaklah! Malas nak fikir banyak-banyak..

Tahun ni sambutan hari raya yang paling simple kut. Mcm td.. kuih raya pun sejenis je aku 'tunjuk'. Baju raya pun selai. Kasut raya tak beli pun.. pakai je kasut raya tahun lepas.. elok lg.. watpe membazir? Handbag raya pun takde. Memang setiap thn aku takde handbag raya. Aku cuma ada sebuah handbag shj. Itu juga la aku bawak pi keje. Shopping bag pun cuma ada satu. Nantilah.. dah nak lerai dua-dua tu esok aku beli la yang baru.

Bukannya kedekut atau buta fesyen. Cuma sedang belajar belanja berhemat. Eh mmg dari kecik aku mcm ni. Bukannya orang senang nak ikut sangat perkembangan semasa. Nak beli tudung yang berharga RM100 sehelai tu pun aku tak sanggup. Handbag pun baru-baru ni je belajar beli yang mahal dan berkualiti sikit. Bukan kedekut.. tapi berusaha membeli dengan berhemat. Aku tau aku tak pandai menjaga barang dengan baik. Sedih kalau tgk barang yang kita beli beratus2 atau beribu with your hard own money tetiba rosak dan tak bleh digunakan lagi.

Ya... lagi pun saya bangga dengan apa yang saya ada. Saya beli semuanya dengan duit sendiri. I don't have wealthy family yg bleh bg elaun tiap bulan atau asal mintak jer bleh dapat.. aku pun tak perlu tunggu hadiah atau merengek2 daripada boyfriend or husband untuk memuaskan nafsu berbelanja tersebut. Syukur alhamdulillah dengan apa yang ada.

Hehehe.. jgn terasa ye kengkawan.. saya membebel ketika bosannnnnnn...

Saturday, September 12, 2009

Suara (Ku Berharap)

Encik Chenta introduce me with this song. Indonesian song. Not sure ngetop di Malaysia or not. Di Cameron Highlands ngak dapat siaran radio deh.

Jom dengar dan hayati liriknya. Cocok banget sehhh.. bisa rindu menonggeng gini.. uwaaa..
Hijau Daun - Suara [Ku Berharap]

Disini Aku Masih Sendiri
Merenungi Hari-hari Sepi
Aku Tanpamu
Masih Tanpamu

Bila Esok Hari Datang Lagi
Ku Coba Untuk Hadapi Semua Ini
Meski Tanpamu
Meski Tanpamu

Bila Aku Dapat Bintang Yang Berpijar
Mentari Yang Tenang Bersamaku Disini
Ku Dapat Tertawa Menangis Merenung
Di Tempat Ini Aku Bertahan

#

Suara Dengarkanlah Aku
Apa Kabarnya Pujaan Hatiku
Aku Di Sini Menunggunya
Masih Berharap Di Dalam Hatinya

Suara Dengarkanlah Aku
Apakah Aku Slalu Dihatinya
Aku Di Sini Menunggunya
Masih Berharap Di Dalam Hatinya

Kalau Ku Masih Tetap Disini
Ku Lewati Semua Yang Terjadi
Aku Menunggumu
Aku Menunggu

Suara Dengarkanlah Aku
Apa Kabarnya Pujaan Hatiku
Aku Di Sini Menunggunya
Masih Berharap Di Dalam Hatinya

Suara Dengarkanlah Aku
Apakah Aku Ada Dihatinya
Aku Di Sini Menunggunya
Masih Berharap Di Dalam Hatinya

Back To #

Suara Dengarkanlah Aku
Googled and Youtubed the song and end up there are 2 versions of this song. Anyway, both are syahdu dan meruntun kalbu. Nice one ;) Tak percaya? Cuba dengar kat bawah nih.

1. Hijau Daun version.


2. Luna Maya version

Friday, September 11, 2009

email berantai

Aku baru terima email ni daripada my beloved brother - Encik Along.

Saje buat entry kat sini untuk infomasi kepada sesiapa yang berkenaan. Subjeknya berkenaan dengan sekian banyak email yang kita terima setiap hari. Since aku mmg tak berapa suka forward email so takde lah terasa dengan subjek yang hendak dikupas.

Memang biasa la kita terima jenis email yang lasssst sekali dia tulis :-
1. Jangan delete email ini sebelum dihantar kepada 10 orang lain.
2. Emailkan kepada 10 orang, kamu akan dapat berita baik selepas 10 minit.
3. Saya telah emailkan kepada 10 orang dan sejam kemudian saya mendapat durian runtuh.
4. Sila emailkan kepada 15 orang muslim yang lain jika tidak anda akan mendapat balasan dalam tempoh 15 minit.
5. Dan ada banyak pesen lagi lah.. semuanya lebih kurang gitu juga.

Lepas aku baca abeh email tu.. rupa-rupanya memang salah kalau kita terpengaruh, percaya atau mengikut tanpa usul periksa untuk memforward email2 tersebut. Sampai boleh jatuh hukum syirik. Ayyo.. sangat berat ini topik.

Nasib baik la aku mmg bukan jenis manusia yang suka memforward email terutama email yg suruh aku fwd kat orang lain plak. Peduli la kat ujung email tu dia tulis nanti aku dapat bala ker ape ker...

Aku cuma suka terima email, baca sekali lalu dan klik next email.. hahaha.. kalau email yang difwd tu jenis kelakar atau hiburan kosong sahaja bleh la dilayan dan diforward kepada orang plain pulak. Its better to make other people smile or laugh lah kan?

Oh.. tujuan entry ni cuma nak bgtau jgn suka-suki jer memforward email tanpa usul periksa. Hujah panjang lebar ada encik dalam email tu bgtau. Maleh plak aku nak tampal kat sini. Panjang beno. Letih nak ngedit. Kalo nak baca.. korang bgtau lah.. nanti aku forwadkan. Hahaha..

Tuesday, September 8, 2009

Confirmation Penempatan

Akhirnya surat penempatan staf OSC kumpulan sokongan 2 yang memilih opsyen untuk kekal dalam penjawatan persekutuan dah keluar.

Memang expected awal bulan Oktober dorang akan ke Federal semula. Hehehe.. ofis aku masih lg belum buka penjawatan baru untuk replace tempat budak2 nih. Esok2 aku la terkangkang buat keje sorang2. Mampos lah!!

Pada aku.. ada eloknya juga.. takde staf bermakna kurang beban kerja yg nak dilonggok kat aku. Ada alasan kukuh untuk keje cam cipan "staff takde".. hahahahaha.. lantaklah.. aku pun dah malas nak amik port sekian banyak masalah kat opis nih.

Biar lah pensijilan 5S tak dapat pun tak pe.. bukan masalah aku.

Hehehe.. 2-3 minggu ni plak penuh dgn sesi temuduga untuk jawatan kontrak kat JPBD. Aku agak dorang buka jawatan2 tu untuk isi kekosongan yg byk kat HQ dan beberapa ofis OSC seluruh Malaysia ekoran ramainya manusia naik pangkat ke 44 arituh.

Bagus. Harap2 permohonan aku nak blah dari sini pun diangkat sekali. Amin!!

Budak2 ni plak sibuk mencari rumah sewa kat KL. Akak jugak la yg jadi GPS masing2 utk ke tempat kerja baru nanti. Siap lukiskan map lg. Hahahaha..

Monday, September 7, 2009

Nuzul Quran

Its a public holiday again!! Kali kedua public holiday jatuh pada hari Isnin dalam bulan ni. Minggu lepas cuti Hari Kemerdekaan tanahair tercinta. Minggu ni sambutan Nuzul Quran pulak.

Macam biasa... hari Jumaat lepas kerja aku terus berdesup balik KL. Esoknya Sabtu aku berdating dengan Faze ke Sunway Pyramid. Gila lama tak jumpa dia. Aku pun bila blk KL tade masa nak merayap dgn dia. Kadang2 dia yg tadak time nk ikut aku pi ukur Mid V. Huhuhu..

Kitorang menshopping bawak adik Faiz sekali. Wahh dah kurus dah mamat ni. Muka pun dah makin dewasa. Elok la.. utk kesihatan jugak.

Pusing satu mall.. sudahnya aku membeli selai suar jeans, 1 beg comel yang sesuai utk isi duit raya nanti ;) dan selai blouse comel. Semuanya tak sampai RM150 pun. Penjimatan yang sangat berhemat. Kasut raya takyah beli kot. Sbb kasut raya tahun2 lepas elok lg. Wedges masih in ketika nih kan??? I love wedges. Comfortable dan tak sakit kaki dan yang penting.. cantikkkk!!!

Sampai ke petang menshopping. Kak Long bg sms tanya berbuka kat mana. Katanya nak pi berbuka kt umah mak dia. Err abeh tu aku? Hmmm takpe.. aku berbuka dgn Faze and geng lah jawabnya.

Kitorang ke Bazar Ramadhan Puchong Perdana. Nostalgia. Dulu masa aku keje kat Kinrara dan bermastautin kat umah Faze zaman dia blom kawen, kitorang slalu gak pi bazar ramadhan kat situ. Apart of gaji kecik.. sebenonya aku suka keje kt ofis lama tuh. Everything flexible asalkan tak melampau batas dan sedar diri yg company tu bkn bapak ko yg punya. Hmm.. takpe lah.. life must go on kan?

Ahad. Semalam. Aku ke nursery beli garden stone kaler putih yang cantik tuh. Dah bertahun cakap2 nak beli garden stone tu. Akhirnya ku beli jua. Aku beli 2 kampit sahaja. 1 kampit 20 kg. 1 kampit batu beso. 1 kampit batu kecik. Apek tu tanya apasal beli sikit sangat. Aku cakap la nak testing dulu buh kat garden. Kalo cantik.. aku dtg lg beli byk2. Hahahaha... dia tatau aku nak tabur batu tu kat kubur arwah ibunda tercinta.

Dlm masa sengah jam jer aku shopping batu2 tuh. Along ckp "batu pun ada org jual ek?" hahaha.. lepas beli terus belah dan balik. BBB. Beli - Belah - Balik.

Hajat dihati nak di ke kubur esok pagi. Tapi Along plak keje. Kalo aku nak pegi sorang2 tu boleh. Tapi sapa nak angkut batu2 tuh? Tak larat doh. Tapi sebelum raya kena pi gak kubur. Takkan di pagi raya dgn baju lawa2 nak angkat batu berat2 tuh? Stakat pi menziarah tu takpe lah.

Hmm.. hari ni Nuzul Quran. Takyah lah aku membebel pasal penghayatan Nuzul Quran dan sebagainya. Korang pi dengar Ustaz kat masjid tu bg ceramah lagi elok. Kalo aku yg bg ceramah kang. Harus tersalah maklumat atau fakta pulak kang sbb aku bukan arif dalam hal2 agama ni. Korang jangan salah paham plak.

Ina call td.. dia tanya bila aku nak balik CH? Mmg aku plan nak balik hari ni jugak. Malas nak balik esok lps Subuh sbb sure aku akan terbabas seperti cuti2 sebelumnya. Ina cakap dia nak masak Nasi Ayam. Yahooooooooo!!!! Sungguh happy perutku mendengar kabar berita tersebut ;) Akan ada lah posting about food main masak2 di Bulan Ramadhan kali ini. Tercapailah hajat encik Lankutu yg kehairanan.. apasal dah takde posting main masak2? Ko dah tak masak ker? Hahahaha... tiada ku sangka ada juga readers yg suka baca entry masak2 nih.

Sabo ye.. Bulan Puasa ni tak baik marah2. Bulan tak puasa lagi la tak elok marah2. Bukan Tuhan je tak suka.. org keliling pun menyampah ;)

p/s : Full Moon la now. Sangat cantik eh? Subhanallah. Tengok full moon sure teringat kat orang jauh. Hmm.. how are you?

Friday, September 4, 2009

klraidos

Finally blog yang ditunggu oleh peminat motorsikal from medium class sudah muncul dipasaran. Yup... itulah target readersnya. Peminat motorsikal (bukan mat rempit hokeyy) ada macam-macam jenis. Ada yang minat motor berkuasa tinggi (superbike), ada yang minat motor easy riding (mcm harley davidson tuh), ada juga yang minat motor sport (ni kadang2 aku kompius jugak.. motor racing mcm motogp tu lah kot), ada juga yang minat vespa atau scooter, dan ada juga golongan yang meminati satu atau semua jenis motor di atas dan hanya mampu memiliki kapcai (eh jimat belanja apa).

Aku sendiri pun hanya sekadar minat. Suka tengok. That's it.

Nak cerita panjang lebar pasal techinical, ape la yang aku tau kan? Walaupun dulu aku salah sorang female rider dalam kelas aku kat UTM sanun. Dalam kelas aku ada 2 org je female rider termasuk aku. Ohh ada ramai lg female rider yang lain di seluruh dunia ;) aku cakap aku ni salah sorang sahaja. Yang reti bawak motor (berlesen atau tidak) memang ramai. Ada juga la yang berani-berani takut nak pinjam motor aku pada masa tu.

Yang hairannya, penumpang yang berani membonceng boleh dikira dengan jari. Mana yang suka bonceng aku tu suka la... katanya lebih cepat sampai (you know what it means).

Eh niat dihati nak promote blog yang satu nih. Baru jer beroperasi. Cerita pasal motor (of course) dan travelling. Blog owner adalah bekas ketua pengarang sebuah majalah motorsikal tempatan. So here's the link. [Sila klik sini]

Monday, August 31, 2009

1Malaysia

Selamat Ulangtahun Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-52....

Tahun kedua hari kemerdekaan kita disambut pada bulan puasa. Jika tahun lepas aku mengelat dengan tidak menghadiri perhimpunan dan sambutan kemerdekaan peringkat daerah, sama juga juga dengan tahun ini.

Bukan bermaksud tidak bersemangat patriotik. Cuma dirasakan keperluan meluangkan masa di rumah bersama keluarga adalah lebih bermakna. Tidak kira dimana sahaja sambutannya, asalkan intipati masih berada di dalam jiwa raga.

Ya. Saya anak Malaysia. Berbangga menyarung kasut jenama Bata. Malah tidak pernah menyarung mahupun membeli seluar jeans berjenama. Owh... mungkin sahaja aku ini buta fesyen. Atau kedekut pahit. Atau apa sahaja. Aku sendiri tidak tahu kenapa. Mungkin masih mengharapkan body akan kembali slim seperti dahulu kala (dream on!!!) owh harapan masih ada. Produk anak tempatan sudah berada di pasaran untuk dicuba keberkesanannya. Antara mahu dengan tidak sahaja.

Jadi apa erti kemerdekaan pada anda? Hmmm.. apa pula konsep 1Malaysia? Ahhaaa.. sila google dilain blog yg lebih mesra pembaca dan lebih berinfomasi. Terima kasih.

Sebelum merepek lebih dasyat, sila jawab pertanyaan ini. Apakah aktiviti anda sepanjang hari minggu yg indah ini? (indah laaa sbb cuti.. takyah kerja...)

Sabtu - Aku hanya melepak2 dirumah menyakat Aqil seadanya. Menlaundy kain baju yang diangkut dari tanah tinggi. Sengaja tidak menlaundry disana. Biar aku menlaundry di KL kerana sekejapan sudah kering berbanding di tanah tinggi sana yang 2-3 hari baru terhegeh2 nak kering kain baju guwe. Petangnya kami beramai2 ke rumah abah di Bandar Tasik Permaisuri yang sekangkang gajah jauhnya. Pertama kali berbuka bersama keluarga pada Ramadhan tahun ini. Mummy menghidang nasi briyani instant yang sedap penuh dengan biji gajus dan kismis (dah namanya masak sendiri.. campak gajus dan kismis sesedap rasalaaahhhh...) bersama kari yogurt kambing serta udang sambal petai. Dilawankan lagi bersama ayam golek yang dibeli di pasar ramadhan berdekatan. Harganya murah RM1 daripada harga ayam golek yang sama di Cameron Highlands. Hmmm...

Ahad - Menunaikan kewajipan kepada diri sendiri dengan facial appointment di Mid Valley. Semasa sampai masih belum ramai org. Ingatkan kurang sedikit manusia sbb mereka semua pulang ke kampung halaman. Sangkaan ku meleset sbb kemain ramai manusia menyerbu Mid Valley. Mungkin sahaja kerana baru dapat gaji? Hehehe.. Oyya.. diberitakan my beautician akan berhenti kerja tidak lama lagi (starting from October). Dia akan buat freelance pulak lepas ni. So memandangkan hari ni adalah pakej aku yg terakhir (masih boleh renew pakej sebenarnya) tapi aku tak renew. Dalam hati dah simpan hajat nak tukar beautician pulak. Kabarnya facial di Origins juga bagus ya? Hmmm... Faze!!!!!

Isnin - Aku melayan 'kebun sayur' di facebook seperti biasa sebelum bergegas ke rumah cik puan Tailor. Kabarnya trip kain baju aku kali ini adalah yang terakhir dalam simpanannya. Memang resminya aku akan membeli kain pasang sehingga 10-12 pasang untuk dihantar sekaligus. Kalau cik puan tailor siapkan baju kurung aku sepasang sebulan, bermakna aku boleh berbaju baru sebulan sekali juga ;) smart girl eh? Walaubagaimanapun, sehingga ke hari ini aku masih belum berkesempatan untuk mengumpul kain pasang berhelai2 untuk dijahit. Hajat dihati nak ke Nilai 3. Tapi hajat cuma tinggal hajat. Selepas dibebel oleh cik puan tailor maka aku ke Carrefour Wangsamaju. Memang pun nak ke sana membeli groceries untuk dibawa balik ke tanah tinggi esok. Sedang eloklah aku singgah ke nagoya seketika. Tapi kesuntukan masa dan mmg resmi tak pandai memilih kain pasang. Selalunya kak long atau faze akan ikut aku time shopping kain ela. Hentam ajelah. Sudahnya aku membeli 2 pasang kain sahaja. Tak sempat pun nak menjajah melihat2 baju kurung siap yg melambak2 di sekeliling carrefour tersebut. Tak mengapa.. diharap ujung minggu ini aku boleh balik KL lagi sempena public holiday Nuzul Quran pulak.

Jadi itu sahaja aktiviti aku selama 3 hari di tanah rendah ini. Memang tak banyak aktiviti sbbnya:-

1. Letih. Letih memandu. Letih bekerja. Letih melayan anak buah yang akan ulang 20 kali setiap ayat yang dia cakap. Letih menlaundry baju yg maha banyak. bla bla bla bla..

2. Rehat. Dan takde la ketiduran di waktu siang dengan amat dasyat sejak tua menjelang bangka nih. Cuma bersantai dibilik dan melayan 'chenta' yang masih lagi tak tido2 di sana. Ntah ape dibuatnya ntah kat sana. Minum kopi byk sgt kah? Puasa ke idak nih? Haihhhh!!

Itu aja. Esok pagi2 baru bertolak ke tanah tinggi semula. Saban hari semakin malas nak drive. Nasib la labu..

Friday, August 28, 2009

update kedinginan..

7 Ramadhan. Aik baru seminggu kita berpuasa?

Rasa macam dah lama. Huhuhu.. cuaca di Cameron Highlands ni kemain sejuk. Tambah pulak hujan di pagi2 hari.. confirm tak bersahur la aku ;)

Bila aduan dibuat kepada encik chenta... dia cakap "sejuk macam mana ek? tak bleh imagine lah.."

Huk elehhhh!!! Mentang2 tempat dia bersalji bagai dikala winter nanti. Takpe.. cameronian sahaja yang faham perasaan live and work at Cameron Highlands' cool weather.

Ape aku merepek? Yaaaa apa mau heran? Memang blog tempat merepek. Kehkehkeh..

Tadi aku baru settle buat auditting 5S. Wahh zon lain sume dah advance. Zon aku je yang terhegeh2 baru nak start. Hmm.. takpe... biar lambat asalkan hasilnya cemerlang!!! Audit punya audit.. terjumpa ulat gonggok gergasi tu lagi. Ingat tak? Klik sini.

Tak pastilah ulat gonggok yang sama atau adik-beradik dia yang lain. Hahahaha... very the teruja you know... aku kuis2 dia dgn payung. Ewah.. berani nampak!! :P bwekkkk!!!

Kemain cantik zon lain dihias. Zon aku plak masih huru-hara. Hahaha.. Adei.. petang ni ada meeting osc. Lepas meeting terus balik KL sampai cuti Merdeka. Agak susah hati sbb Kak Long order strawberry sampai 30 paket. Ayyo!!! Sapa nak makan strawberry byk2?

Oooo.. rupanya Kak Long nak buat sedekah kat jiran2. Ok.. ok.. ckp la awal2. Jap lagi kena call uncle tanam strawberry so dia bleh pack kan sesiap.

Err ada sesapa lagi nak kirim?

Tuesday, August 25, 2009

Ramadhan yang dingin

Dah 4 hari kita menjalani ibadah puasa. Tahun ni hari permulaan puasa jatuh pada hari sabtu hari tak bekerja. Tapi atas dasar nak menyiapkan kerja.. aku ke office juga hari sabtu dan ahad lepas.

Hari Sabtu aku sudahkan minit mesyuarat. Siapkan mana yang patut. Tapi hari ni juga baru settle semuanya termasuk minit, cabutan minit dan edaran surat makluman keputusan mesyuarat.

Hari Ahad aku bongkar balik susunan fail permohonan. Before ni kitorang susun ikut keputusan mesyuarat. Kalau permohonan tu diluluskan letak di satu kabinet. Kalau ditolak pulak letak di satu kabinet lain. Kali ni.. aku susun semula ikut turutan nombor permohonan. Haaa lagi senang nak cari. Cuma kena rajin selak buku daftar la kalo nk check status satu-satu permohonan. Kalau tak update buku daftar camne? Mampos kering la disitu kena selak fail tersebut dan cari status terkini. Ala.. tade la susah mana pun. Kertas minit kan adoooo ;)

Hari Isnin dan hari ni pun lebih kurang gitu lah ceritanya. Walaupun aku kepala kantor dan fasilitator untuk Zon Aster nih.. tapi yg byk main peranan adalah Ketua Zon sendiri. Tapi kitorang tak byk buat perubahan pun. Ketua Zon sibuk dengan tugasan hakiki. Kalau tak buat.. aku jugak yang bising. Hahaha.. so nak kluar arahan pada anak buah utk kerja overtime tiap2 malam rasanya mcm tak patut pulak. Di bulan Ramadhan yang mulia ni lah kita nak mengerjakan solat terawih dan rebut fadhilatnya. Hmmm..

Hari Jumaat ni Audit Dalaman 5S akan bermula. Aiyokk!!! Ofis kitorang berterabur fail atas lantai. Masih tunggu perabot / rak yang di tempah custom made hari tu. Memang tade harapan nak dapat markah byk lah rasanya.

Owhh.. ape kena mengena dgn sejuk?

Yes.. musim sejuk sudah kembali ke Cameron Highlands. Ddk kat ofis pun pakai stokin. Dah la kat ofis unit aku ni kawasan larangan memakai kasut. Pedulik la pejabat kerajaan ke rumah persendirian ker... cuma di kawasan unit kami sahaja.. unit/jabatan lain kami tatau dan di kawasan kaunter unit aku nih sahaja kawasan bleh pakai kasut. Pintu masuk ofis dan pintu masuk ke kaunter lain-lain. So.. seems takde masalah la kan ;)

Tengahari mcm ni baru la ada matahari menjenguk sebentar. Lepas tu kembali menyembunyikan diri. Tatau la brape darjah celsius kt luar tu. Dah la kami mmg takde heater. Sebbaik juga takde salji kat Cameron Highlands ni. Kalau idak.. sure aku dah jadi beruang... tido berhibernasi ketika winter. Huhuhu..

Berpuasa dalam cuaca sejuk ni cepat lapar.. tp lapar boleh di kawtim. Yang bestnya.. tak dahaga!! Lain la kalau berpuasa dalam cuaca panas terik mcm other parts in Malaysia. Adeh!! Tapi kat bawah sinun besttt!!!! Malaysia sangat kaya dengan aneka macam makanan yang terdapat di merata Bazar Ramadhan. Tapi di Cameron Highlands ni.. bazar nya tidaklah semeriah di tempat-tempat lain. Sangat boring dan sangat MAHAL!

Kalau gerai kuih... kuih-kuih yang dijual lebih kurang sama jer di antara gerai-gerai tersebut. Ayyo.. dah 3 kali aku berpuasa di sini. Patut lah setiap kali puasa kami lebih suka memasak sendiri masakan yang tak seberapanya.

Tahun ni belum sempat untuk memasak lagi. Alasan utama : saya lupa nak ke pasar membeli bahan-bahan untuk di masak. Peringatan! Di Cameron Highlands ni pasar basah hanya dibuka sehingga pukul 12 tghari sahaja. Kedai-kedai runcit tak jual ikan segar mcm kedai-kedai runcit kat tempat lain.

Ayam atau daging sejuk-beku tu adalah dijual dibeberapa kedai runcit terpilih. Maknanya, pilihannya terhad. Dah la sejuk... tambah pulak duduk dalam freezer tatau berapa lama.. biru-hijau dah aku tgk ayam tu. Hahaha..

Macam mana pun, berpuasa di tanahair should be masih tak byk beza. Suasananya lebih kurang sama. Lainlah kalau berpuasa dan beraya di negara orang. Hujan emas di tempat orang, hujan batu di tempat sendiri, lebih baik di tempat sendiri. Entah... aku tak pernah berpuasa dan beraya di negara orang. Hahaha.. pada yang ada pengalaman tu sila jawab.