Saturday, September 13, 2008

mari kita bayar saman

Fuhh.. lega.

Tu la perkataan paling tepat utk cerita ape aku baru buat td. Hahahaha.. bunyik cam pelik aje ek. Tadi aku check saman trafik aku kat myeg.com.my

check punya check... aku ada 6 saman trafik!! hahahaha.. ok la tu... takde la sampai berpuluh2. Semuanya saman ekor speeding di lebuhraya.. but my intention cuma nak bayo saman eksiden haritu jer. RM300 tadak diskaun :(

Hajat dihati nak pi bayar kat kaunter saman kat IOI atau Mines.. tapi malas nauzubillah. Jadi camne cara-cara nak mengatasi masalah nih?

1) Pi jer kat website myeg.com.my
2) buh ic number or plate kete
3) tick kat saman yg mana korang nak bayar.. in my case aku cuma nak byr 1 saman jer daripada 6 saman yg ada
4) dia kluar satu lg window.. bleh choose nk byr pakai internet account such as paypal etc. or credit card or bank account..
5) aku decide byr pakai bank account.. mls nk kaco credit card account yg baru jer lps byr.. haha
6) choose bank mana nak pakai.. tick agreement..
7) login online banking account
8) byr lah mcm biasa.. dia mintak tac number..
9) and tadaaaa!!! settle.. dia caj la RM2.

senang?? saman aku dah settle.. yang lenlain speeding summon tuh.. nenantilah.. aku ada google pasal diskaun saman.. end up kat blogspot sorang hamba Allah nih . dia ada tulis camne mo dpt diskaun saman trafik ;-) yeahooo..! InsyaAllah akan aku praktikkan saranan belio..

5 comments:

azlan said...

haa..bawak lagi keta lelaju..kan dah kene saman...hehehehe

Aku said...

description - lost control!!
KAKAKAKKAKAKAKAKAKAKAKA

cik-zura said...

sejak letak 'feedjit live traffic' nih baru aku prasan entry ni paling ramai yg singgah.. harap bergunalah info di atas pada sesiapa yang singgah ;)

kasturi said...

aduh... suka merempit upanya.. emm jgn amalkan selalu. dri membazir bayar saman baik adanya belanja saya makan!!! huhuhuh

cik-zura said...

ahaks.. blehhhh... kedai mamak kan bukak 247..